Warzywne sąsiedztwo - jakie warzywa warto sadzić obok siebie?
Posiadanie swojego własnego ogrodu jest niezwykle pożyteczne. Świadomość uprawiania własnego jedzenia jest bardzo satysfakcjonująca. Jednak w celu uzyskania możliwie najzdrowszych i bogatych zbiorów ważne jest, aby zaplanować kombinację sadzonych obok siebie warzyw.
Zalety z posiadania ogródka warzywnego
Świeże warzywa, zebrane prosto z ogródka są niezwykle bogate w ważne dla funkcjonowania organizmu witaminy. Zadziwiają smakiem i zapachem. Pomimo tego, że utrzymanie ogródka zajmuje trochę więcej czasu niż pielęgnacja trawnika – zalety są widoczne już na pierwszy rzut oka.
Przyjemność z pielęgnowania i uprawy własnych warzyw i wiedza o tym, jakie środki zostały użyte do ich uprawy to istotny czynnik stojący za rozpoczęciem uprawy ogródka. Czy na jakość uprawy warzyw w ogrodzie ma wpływ odpowiednich dobór sąsiadów, np. dla ogórka?
Zaplanowanie warzywnika, czyli korzystne sąsiedztwo warzyw na grządkach
Istnieje pewien związek między roślinami uprawianymi w ogrodzie. Warzywa, zioła, krzewy i kwiaty mogą sobie zarówno pomagać, jak i utrudniać wzajemny wzrost, rozwój i zwalczanie szkodliwych chorób lub szkodników.
Odpowiednie sąsiedztwo warzyw w grządkach zapewnia dobre zbiory bez zbędnego wysiłku i stosowania środków chemicznych. Wybór sąsiadujących ze sobą roślin w warzywniku jest nie bez znaczenia. Podstawą jest metoda uprawy ekologicznej zwanej sadzeniem towarzyszącym, polegającym na zjawisku allelopatii.
Allelopatia to wzajemne oddziaływanie substancji wydzielanych przez rośliny w stosunku do innych sąsiadujących z nimi gatunków. Dzięki temu dokładnie zaplanowany ogródek może zyskać na efektywności zebranych zbiorów.
Co przynosi sadzenie obok siebie roślin towarzyszących?
Niewielu ogrodników korzysta z tej metody siewu w swoim warzywniku. Jakie zalety więc przynosi odpowiednio skonstruowany schemat sadzenia towarzyszącego? Można wyszczególnić m.in. najczęściej występujące zalety:
- Odstraszanie szkodników – niektóre rośliny współpracują ze sobą, odstraszając owady i zwierzęta;
- Przyciąganie zapylaczy – oprócz walki ze szkodnikami, rośliny mogą wabić zapylające pszczoły lub osy atakujące szkodniki;
- Regulowanie natężenia światła – wysokie rośliny towarzyszące niskim lubującym półcień krzewom poprawiają ich rozrost;
- Poprawa żyzności gleby – fasola i groch, a także inne rośliny strączkowe są w stanie zwiększyć przepływ azotu w glebie. Dzięki temu okoliczne warzywa mogą zaczerpnąć większej porcji składników odżywczych;
- Wpływ na zdrowie roślin towarzyszących – kiedy jedna roślina absorbuje substancje znajdujące się w glebie, wpływa to bezpośrednio na biochemię całego środowiska. Dzięki temu dobrze rozplanowany warzywnik wspiera się wzajemnie bez ingerencji człowieka.
Sadzenie kilku rodzajów warzyw w ogrodzie pozwoli znacznie zwiększyć plony. Odpowiednie połączenie sprzyja poprawnemu wzrostowi, zmniejsza ryzyko chorób, a także tworzy siedliska dla pożytecznych owadów. Oto kilka popularnych i pożytecznych roślin towarzyszących w ogrodzie:
- Ogórki – uwielbiane przez wielu ogrodników ogórki nie lubią znajdywać się w pobliżu aromatycznych ziół i ziemniaków. Z kolei niezwykle uwielbiają towarzystwo fasoli, kukurydzy i grochu;
- Pomidory – jedne z częściej uprawianych warzyw w okresie letnim. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, pomidory należy sadzić blisko cebuli, marchwi, pietruszki i ogórków. Należy utrzymywać je z dala od ziemniaków;
- Ziemniaki – skoro wiadomo już, iż nie lubią się z pomidorami i ogórkami, z czym łączyć ziemniaki? Ciekawe kombinacje to fasola i kukurydza. Należy unikać sadzenia dyniowatych blisko ziemniaka;
- Groch – najkorzystniej wzrasta wśród marchwi, rzepy, ogórków, fasoli i kukurydzy. Negatywny wpływ na groch mają ziemniaki i cebula;
- Cebula – pozytywne rezultaty dla ogrodu przynosi łączenie cebuli z burakami, marchwią, sałatą. Aby nie zniszczyć plonów, warto unikać sadzenia obok niej fasoli i grochu;
- Sałata – bezpretensjonalna roślina lubująca się w towarzystwie praktycznie każdego warzywa i owoców. Najlepiej łączyć ją w kombinacjach z truskawkami, ogórkami, czy marchwią;
- Kukurydza – łączy się z ziemniakami, fasolą, grochem, dynią i ogórkami. Te relacje dostrzegli już wieki temu rdzenni mieszkańcy Ameryki, którzy stosowali kombinację kukurydzy z dynią;
- Rzodkiew – w bliskim sąsiedztwie rzodkiewki sprawdzi się ogórek, pomidor, marchew, czy pietruszka. Unikać należy cebuli i selera podczas uprawy rzodkiewki;
- Koper – przyjaźni sąsiedzi koperku w ogrodzie to kapusta, ogórki, szpinak, cebula i sałata. Wystrzeganie się marchwi, pomidorów, czy ziemniaków może ocalić koper przed wyschnięciem;
- Czosnek – wraz z burakiem są najlepszymi sąsiadami pod względem kompatybilności. Przyda się również sąsiedztwo z pietruszką, pomidorami, ziemniakami, rzodkiewką, czy ogórkiem. Niekorzystne są z kolei kapusta, fasola i groch.
Jak zadbać o poprawny wysiew towarzyszący?
Rozpoczynając sadzenie tego typu, optymalnie jest podzielić warzywnik lub stanowisko na 2-3 części o różnej zawartości składników odżywczych. Z jednej strony można uprawiać rośliny o dużym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze i te o małym, z drugiej strony różne rodzaje warzyw.
Sadzenie mieszane nie jest tak skomplikowane, jak może się wydawać. Przed siewem, oprócz podziału na grupy, należy wziąć pod uwagę intensywność podlewania każdej z roślin, odpowiednie oświetlenie, czy zapotrzebowanie na nawozy. Sąsiedztwo warzyw z tych samych roślin może być szkodliwe, z tego względu im bardziej różnorodne rozmieszczenie, tym lepiej.
Warzywa towarzyszące w ogrodzie – odpowiedni dobór, czyli lepsze plony
Właściwie dobrane sąsiedztwo i racjonalne wykorzystanie działki ogrodowej może zwiększyć wydajność wzrostu warzyw nawet o 20%. Przestrzegając zasad zgodności między warzywami, ogrodnik może uzyskać ponadprzeciętne efekty, zyskując zdrowe i smaczne plony.