Nasiona sałaty
Sałata Masłowa Owacja - śr. wczesna
Sałata Masłowa Bona - śr. wczesna
Sałata Masłowa Szansa - śr. wczesna
Sałata głowiasta masłowa Sanguine Amelioree - wczesna, zielona z ciemnoczerwonymi kropkami
Sałata – zielony akcent w warzywniku
Sałata (Lactuca) należy do rodziny astrowatych. Rośnie w Ameryce Północnej, Afryce, Europie i Azji. W Polsce sałata pochodzi wyłącznie z gatunków introdukowanych przez człowieka. To jedno z najwcześniejszych warzyw uprawianych wiosną.
Sałata w ogrodzie i doniczce
Nasiona sałat wysiewa się jak przedplon lub poplon, bo rośnie szybko, zajmuje niewiele miejsca i pozwala maksymalnie wykorzystać grządki w warzywniku. W doniczkach uprawia się sałaty przez cały rok, nawet zimą na ciepłym parapecie. Mając je cały czas na oku, łatwo kontrolować warunki – oświetlenie, wilgotność i dostępność składników odżywczych.
Uprawa sałaty w pojemniku w domu czy na balkonie to idealny sposób na świeżą żywność pełną witamin dla osób, które nie mają własnego ogrodu.
Sałata zawiera witaminy A, C i E oraz żelazo, potas i magnez. Poprawia trawienie i działa antyoksydacyjnie.
Sałata masłowa, lodowa i rzymska
Sałata masłowa jest delikatna, miękka i wyróżnia się łagodnym smakiem. Stanowi niezastąpiony dodatek do wiosennych kanapek oraz sałatek. Więdnie szybko, dlatego zjadaj ją od razu po zerwaniu.
Sałata lodowa jest chrupiąca i łagodna. Zjesz ją na kanapkach i w sałatkach, a szczególnie pysznie komponuje się z serami. Dobrze znosi długie przechowywanie.
Sałata rzymska ma delikatny słodkawy smak. Jej ciemnozielone wydłużone liście mają widoczne włókna. Sałatka Cezar nie istnieje bez niej. Sałata rzymska świetnie smakuje też podawana na ciepło. Daje się długo przechowywać.
Jak i kiedy siać sałatę?
Nasiona sałaty wysiewaj od połowy marca do połowy kwietnia. Potem latem w lipcu i sierpniu, a następnie we wrześniu na zbiór zimowy.
Wybierz stanowisko o przepuszczalnej lekko kwaśnej lub obojętnej glebie i dbaj o stałą wilgotność. Nasiona wysypuj na powierzchnię ziemi przykrywaj cienką warstwą podłoża (maksymalnie na 0,5 cm).
Zachowaj odstępy, siejąc sałatę – nasiona powinny być oddalone od siebie o 10-15 cm w rzędzie, a optymalna przerwa między rzędami to 20-30 cm.
Zastanawiasz się, kiedy siać sałatę na rozsadę? Najlepiej od połowy lutego do połowy kwietnia. Im wcześniej to zrobisz, tym szybciej wykiełkuje. Po około 2 tygodniach pojawią się po 2 liście na siewkach – przepikuj je wtedy do większych doniczek. Rozsady w gruncie możesz sadzić od drugiej połowy marca i w kwietniu w zależności od pogody.
FAQ – co warto wiedzieć o sałacie?
- Jak przechowywać zebraną sałatę?
Sałaty liściaste dokładnie umyj. Głowiaste (lodową, rzymską) przechowuj w całości bez mycia. Osusz sałatę, żeby nie zgniła (w wirówce lub ręcznikami papierowymi). Umieść w przewiewnym pojemniku, a na jego dnie rozłóż ręczniki papierowe – wchłoną nadmiar wilgoci. Przechowuj w szufladzie na warzywa w lodówce. Sałatę liściastą przechowasz też w pojemniku z wodą (korzeniami do dołu). Nie trzymaj sałaty obok jabłek i bananów, bo szybciej dojrzeje. - Kiedy siać sałatę na zbiór jesienny?
Od końca lipca do początku września, kiedy temperatura zaczyna spadać. Na początku sierpnia wysiej nasiona sałaty lodowej i nasiona sałaty rzymskiej. Do połowy września wysiewaj sałatę liściową i inne odmiany odporne na jesienne chłody. Jeśli panują przymrozki, okrywaj grządki agrowłókniną. - Co sadzić obok sałaty?
Sałata lubi się z warzywami kapustnymi, burakiem ćwikłowym i marchwią, bo nie konkuruje z nimi o składniki odżywcze. Cebula i czosnek odstraszają szkodniki, a groch i fasola zasilają sałatę w azot. Również ogórki, rzodkiewką i koper stanowią dobre sąsiedztwo w uprawie współrzędnej z sałatą. - Czy sałatę można mrozić?
Teoretycznie można, ale straci swoją chrupkość. Jeśli potrzebujesz, liście włóż do pojemnika lub plastikowej folii. Możesz je obłożyć też kostkami lodu. Nie mroź sałaty z dodatkami (np. jako sałatki z majonezem, ogórkiem, cebulą itd.). Zmieni się w bezsmakową potrawę o podejrzanej konsystencji.