Nasiona pomodorów
Pomidor Noire de Crimee - wysoki gruntowy
Pomidory – idealne do gruntu, pod folie oraz do doniczek
Pomidor (Solanum lycopersicum) to roślina z rodziny psiankowatych, która botanicznie jest jagodą. Pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej i tam też go udomowiono. Do Europy, Azji i Afryki dostał się dzięki Hiszpanom w XVI w.
Pomidory z własnego ogródka – dlaczego warto?
Pomidory zawierają witaminy A i C, potas oraz likopen. Zjesz je na surowo, w sałatce, na kanapce, zrobisz z nich przetwory na zimę, zupę, sos do pizzy, ketchup i koncentrat. Własne pomidory to zdrowa żywność bez chemii. Czerpią naturalne składniki odżywcze z gleby, dzięki którym ich smak i aromat jest niepowtarzalny.
Pomidory na balkon i pod folię
Pomidory, zwłaszcza odmiany koktajlowe (Vilma, Bajaja) i karłowe (Bosman, Ola Polka), dają się uprawiać w donicach o głębokości co najmniej 20-30 cm na balkonie lub tarasie. Postaw je na słonecznej wystawie i zapewnij osłonę przed wiatrem.
Folia zapewnia pomidorom ciepło. Posadź pomidory z rozsady w rozstawie 60-90 cm i podlewaj je regularnie. Kiedy siać pomidory pod folię? Optymalny termin trwa od marca do początku kwietnia.
Malinowe, koktajlowe, wczesne i późne – jaką odmianę wybrać?
Pomidory malinowe mają słodki soczysty smak i mięsisty miąższ. Wypróbuj takie odmiany, jak Ożarowski, Warszawski, Prezes, ale najpierw dowiedz się, jak sadzić pomidory z nasion – malinowe.
Pomidorki koktajlowe to drobne owoce o intensywnym słodkim smaku – na przykład Perun, Aztek, Black Cherry. Przeczytaj też, jak uprawiać pomidory koktajlowe.
Chcesz szybko ucieszyć się z pomidorów z własnej uprawy? Wybierz odmiany wczesne, które dojrzewają w ciągu 60-70 dni – np. Marmande, Beta i Poranek. Posadź też odmiany późne (Krakus, Granit i Chrobry), które lepiej się przechowują i nadają do przetwarzania. Dojrzewają po 90 dniach i często mają intensywniejszy smak oraz gęstszy miąższ niż wczesne pomidory.
Jak i kiedy siać nasiona pomidorów?
Nasiona pomidorów wysiewaj w żyznej i przepuszczalnej glebie na głębokości 0,5-1 cm. Optymalna temperatura dla wschodów to 22-26°C. Utrzymuj podłoże wilgotne, ale nieprzelane.
Kiedy siać pomidory w domu? Na rozsady wysiewaj pomidory od połowy marca do początku kwietnia. Do gruntu przesadź je w drugiej połowie maja. W szklarniach ogrzewanych możesz wysiewać je już w lutym, a w nieogrzewanych w marcu.
FAQ – co warto wiedzieć o pomidorach?
1. Jak długo rośnie pomidor z nasion?
Nasiona kiełkują w ciągu 7-10 dni od wysiewu, jeśli jest ciepło. Przechodzą poszczególne fazy (wschodów, siewek, rozsad, przesadzania, owocowania). W sumie od siewu nasion pomidora do zbioru pierwszych owoców mijają 3-4 miesiące.
2. Jak często podlewać nasiona pomidorów?
Utrzymuj stale lekko wilgotną glebę, żeby nie przesuszyć nasion ani ich nie wypłukać z podłoża. Podlewaj rano, żeby rośliny miały cały dzień na pobranie wody. Używaj wody w temperaturze zbliżonej do temperatury otoczenia.
3. Jak pikować pomidory z nasion?
Po ok. 2-3 tygodniach od wschodu siewki wykształcają dwa liście. Wówczas przepikuj je, żeby wzmocnić ich korzenie i poprawić wzrost. Po 6-8 tygodniach od przepikowania przesadź je do gruntu lub do większych donic czy skrzynek.
4. Co siać obok pomidorów?
Korzystne sąsiedztwo dla pomidorów stanowią: cebula i czosnek, które odstraszają mszyce, roztocza, nicienie i chronią przed chorobami grzybowymi. Fasola dostarcza im azotu, a marchew poprawia strukturę gleby, ułatwiając przepływ wody i składników odżywczych. Seler chroni pomidory przed zarazą ziemniaczaną, a bazylia odgania szkodniki i wabi pszczoły zapylające pomidory.
5. Co siać po pomidorach?
Po zbiorze pomidorów wysiej rośliny o niższych wymaganiach pokarmowych i poprawiające strukturę gleby, jak np. fasola, bób i groch, które wiążą azot z powietrza i zasilają nim podłoże. Niewielkie potrzeby mają: sałata, szpinak, rzodkiewka, cebula i koper.







































