Nasiona rzodkiewki
Rzodkiewka Malaga - fioletowa, kulista
Rzodkiew Runder Weisser - biała, kulista
Rzodkiewka Kulista Galaxy - czerwona
Rzodkiewka Leda - biała, podłużna
Rzodkiewka Afrodyta - biała, lukista
Rzodkiewka Zlata - żółta, kulista
Rzodkiewka – warzywny zwiastun wiosny
Rzodkiewka (Raphanus sativus) to odmiana rzodkwi zwyczajnej. Udomowiona została w południowo-wschodniej Azji i dzisiaj spożywa się ją na całym świecie. Prawdopodobnie była jednym z pierwszych europejskich warzyw przywiezionych i introdukowanych w obu Amerykach.
Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie?
Rzodkiewka to jedno z pierwszych wiosennych warzyw. Ceni się ją za lekko pikantny smak i chrupkość. Jest bogata w witaminy C i B, potas i magnez. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm. Stanowi naturalny antybiotyk.
Łatwo się ją pielęgnuje, nie wymaga żyznej gleby i jest gotowa do zbioru już po 20- 30 dniach od siewu. Tym samym należy do najszybciej dojrzewających roślin w ogrodzie. Jednocześnie odstrasza mszyce i przędziorki.
Rzodkiewkę sieje się jako przedplon i poplon – dojrzewa szybko i pozwala przygotować grządki pod inne rośliny. Pomaga redukować chwasty i spulchnia glebę, napowietrzając ją pod kolejne zasiewy.
Rzodkiewka w różnych kolorach
Rzodkiewka stanowi dodatek do kanapek oraz składnik sałatek i surówek. Wybarwia się w intensywnych kolorach, dzięki czemu używa się jej również do dekoracji potraw. Czerwona Carmen, biała Red Meat z fioletowym środkiem, fioletowa Malaga, biała Runder Weisser, żółciutka Zlata i biało-czerwona Opolanka to tylko kilka propozycji na kolorowy stół. Skuszą nawet najbardziej opornego niejadka.
Wszystkie rzodkiewki mają podobne właściwości niezależnie od koloru, który wynika z zawartości różnych pigmentów.
Okrągłe i podłużne rzodkiewki
Stwórz rzodkiewkowy raj w swoim warzywniku. Długa Candela di Fuoco, smukła Mila czy Sopel Lodu? A może wolisz kuliste – Galaxy, Gamę lub Afrodytę? Wszystkie sprawdzą się w roli przystawek i składników pysznych zdrowych sałatek.
Podłużne rzodkiewki łatwiej się kroi na plasterki i często mają bardziej intensywny smak niż okrągłe. Sięgają głębiej w ziemię, więc mogą wymagać więcej miejsca na grządce.
Rzodkiewki kuliste pokroisz w ćwiartki lub na połówki i udekorujesz nimi potrawy. Smakują delikatnie i można je uprawiać na mniejszych przestrzeniach i w pojemnikach, na przykład na balkonie.
Jak i kiedy siać rzodkiewkę?
To tzw. roślina dnia krótkiego – wysiewa się ją już na początku marca i w kwietniu, a potem dopiero jesienią, kiedy słońce zaczyna coraz wcześniej zachodzić. Zbyt wiele światła sprawia, że wybija w liście, tworząc tylko niewielkie korzenie.
Wysiewaj rzodkiewki na głębokości 0,5 cm bezpośrednio w gruncie lub szklarni. Zachowaj rozstawę 3-5 cm między nasionami i 10-20 cm między rzędami.
Wysiew rzodkiewki przeprowadzaj w tygodniowych odstępach, a zapewnisz sobie stały dostęp do tych warzyw przez cały sezon.
FAQ – to warto wiedzieć o rzodkiewkach
- Czy rzodkiewka nadaje się do uprawy tunelowej?
Tak. Tunel utrzymuje stabilną temperaturę od 10 do 15°C, czyli optymalną dla wzrostu rzodkiewek. Pozwala na wcześniejszy zbiór, bo warzywa dorastają szybciej, a do tego nie trapią ich szkodniki. Nasiona rzodkiewki w tunelu wysiewaj przez cały rok łącznie z zimą, jeśli jest ogrzewany. Do zimowego siewu wybieraj odmiany tolerujące niskie temperatury. - Co siać obok rzodkiewki?
Sałata i szpinak nie konkurują o składniki odżywcze z rzodkiewką. Posadzona obok marchwi i pietruszki rzodkiewka kiełkuje szybciej, a jej obecność zapobiega rozwojowi chwastów, podobnie jak w przypadku pomidorów i ogórków. Fasola i groch zasilają rzodkiewkę w azot. - Co zrobić z liśćmi rzodkiewki?
Liście rzodkiewki zblenduj na pesto razem z oliwą z oliwek, orzeszkami pinii i sokiem z cytryny. Zjedz z makaronem lub na kanapce. Posiekane dodaj do sałatki i surówki, zmiksuj w smoothie, wysusz w suszarce lub w piekarniku i stosuj jako przyprawę do zup i dań głównych. Wyciśnij sok – złagodzisz objawy zapalenia oskrzeli i bólu gardła. - Czy rzodkiewka nadaje się do kiszenia?
Twój wysiew rzodkiewki przyniósł Ci ogromne zbiory? Jeśli nie zjesz ich na świeżo, zakiś! Odetnij liście i ogonki, a następnie umieść rzodkiewki w zagotowanej i ostudzonej solance z czosnkiem, chrzanem, koprem i zielem angielskim. Postaw w ciepłym miejscu na 3-7 dni. - Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Namocz nasiona rzodkiewki w wodzie przez 4-12 godzin. Weź czysty słoik i umieść w nim nasiona, otwór zakryj gazą przymocowaną gumką recepturką. Odwróć do góry nogami, stawiając pod kątem 45 stopni. Przelewaj je wodą dwa razy dziennie.
Kiełki rzodkiewki wyhodujesz też na wacie. Wyłóż płytki pojemnik wilgotną watą i rozłóż na niej namoczone nasiona. Utrzymuj stały poziom wilgoci. Możesz też użyć kiełkownicy, rozkładając w niej nasiona i płucząc dwa razy dziennie.