Nasiona ogórków
Ogórek – podstawowe warzywo w ogrodzie
Ogórek (Cucumis sativus) to ciepłolubna roślina z rodziny dyniowatych, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie rośnie na większości kontynentów i należy do najpopularniejszych warzyw w kuchni. Składa się w 95% z wody, a z botanicznego punktu widzenia klasyfikuje się go jako… jagodę.
Dlaczego warto uprawiać ogórki w ogrodzie?
Ogórki są niskokaloryczne i doskonale nawadniają. Do wyboru masz ogórki szklarniowe i ogórki gruntowe, które różnią się między sobą chrupkością i przeznaczeniem.
Gruntowe świetnie nadają się do kiszenia i konserwowania – sprawdź tutaj, a szklarniowe na kanapki i do sałatek, bo mają delikatniejszą strukturę. W dodatku te z własnej uprawy zjesz ze skórką, jeśli nie stosujesz silnych pestycydów.
Jaką odmianę ogórka wybrać?
Zanim wybierzesz nasiona ogórków na nowy sezon, zastanów się, czy potrzebujesz ich do przetworów, czy wolisz zajadać surowe. A może jedno i drugie?
- Hugon – nieduże ogórki gruntowe na korniszony, odporne na parcha dyniowatych i mączniaka rzekomego. Wczesna odmiana, do tego bardzo plenna.
- Borus – średniowczesna odmiana ogórków gruntowych o smukłych owocach, które zachowują zielony kolor skórki po ukiszeniu. Nadaje się też do konserwowania.
- Marketmore BIO – wczesna odmiana ogórków szklarniowych z nasion ekologicznych, odporna na szkodniki i choroby. Rodzi duże owoce – do 20 cm długości. Na kanapki i do sałatek.
- Valerie – późna odmiana ogórka gruntowego do kiszenia i konserwowania.
- Melany – ogórek szklarniowy do uprawy w szklarniach i tunelach. Wytwarza długie owoce – do 24 cm. Odmiana wczesna, plenna i odporna na wirusa mozaiki ogórka.
Zwróć uwagę na ogórki z nasion F1 – wyselekcjonowane i dziedziczące najlepsze cechy rodziców, w tym niepowtarzalny smak.
Jak i kiedy siać ogórki?
Wysiew nasion ogórka do doniczek na rozsady przypada na drugą połowę kwietnia. Po miesiącu przesadź sadzonki do gruntu. W tym czasie możesz również wysiać nasiona bezpośrednio do gleby, jeśli nie przygotowałeś rozsad. Umieszczaj je na głębokości od 1,5 do 3 cm i lekko przysypuj ziemią.
Ogórki preferują słoneczne i zaciszne stanowiska. Uprawa najlepiej się udaje na przepuszczalnych i żyznych glebach.
FAQ – to warto wiedzieć o ogórkach
1. Ogórek to owoc czy warzywo?
Z definicji botanicznej ogórek to owoc, bo rozwija się z kwiatu i zawiera nasiona. Przyjęło się jednak powszechnie zaliczać go do warzyw.
2. Co sadzić obok ogórków?
Groch i fasola dostarczają azotu do gleby i chronią ogórki przed wiatrem. Pietruszka, marchew i rzepa mają długie korzenie, więc napowietrzają glebę wokół ogórków i nie konkurują z nimi o składniki. Brokuł, kalafior i kapusta mają podobne wymagania pokarmowe, dzięki czemu łatwiej dbać o uprawę. Czosnek, aksamitka, nasturcja i nagietek chronią przed mszycami, nicieniami i mączlikiem oraz przyciągają owady zapylające.
3. Czym podlewać ogórki?
Ciepłą lub letnią odstaną wodą, najlepiej wcześnie rano. Podczas upałów podlewaj nawet dwa razy dziennie, a przy niższych temperaturach raz na dwa dni. Częstszego podlewania ogórki potrzebują też w okresie zawiązywania owoców i owocowania.
4. Jaki nawóz pod ogórki gruntowe?
Jesienią lub przed wysiewem rozsyp obornik. W sezonie wegetacyjnym stosuj kompost. W trakcie uprawy zasilaj ogórki nawozem wieloskładnikowym lub nawozem do ogórków. Sprawdzają się nawozy dolistne, jeśli rośliny słabo się rozwijają. Wspomagająco stosuj też gnojówkę z pokrzywy (2-4 razy w miesiącu) lub roztwór z wody i drożdży (raz w tygodniu).