Najlepsze odmiany ogórków do kiszenia
Przy wyborze ogórków przeznaczonych do kiszenia zwraca się uwagę na kilka istotnych parametrów, takich jak m.in. proporcje długości i grubości owoców, wygląd skórki, smak oraz brak tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Dzięki temu ogórki kiszone są aromatyczne, smaczne i chrupkie, a oprócz tego dobrze przechowują się. Jakie odmiany najlepiej sprawdzają się jako kwaszeniaki?
Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Kwaszeniaki i ich właściwości
Do kiszenia wybiera się ogórki gruntowe o określonych cechach. Powinny posiadać regularny, cylindryczny kształt, nie mogą być nadmiernie przerośnięte. Długość wynosi zwykle od 5 do 10 cm, rzadziej 15 cm. Dzięki temu ogórki łatwo układa się w słoikach, a potem wyjmuje. Uznaje się, że optymalny stosunek długości do grubości ogórka wynosi 3:1. Najlepsze ogórki do kiszenia mają cienką skórkę pokrytą licznymi brodawkami; średnimi lub grubymi. Ogórki drobno brodawkowe podczas fermentacji miękną i słabiej przechowują się.
Zabarwienie skórki, w tym występowanie białych smug zazwyczaj nie ma znaczenia. Poszczególne odmiany różnią się pod tym względem. Jedynie unika się warzyw, które w czasie dojrzewania żółkną. Najsmaczniejsze kiszeniaki nie mają pustych przestrzeni w środku. Dlatego wybiera się ogórki młode, u których komora nasienna jest jeszcze przezroczysta, z zalążkami nasion.
Pożądane odmiany ogórków, przeznaczonych nie tylko do kiszenia, są dodatkowo odporne lub tolerancyjne na konkretne choroby dyniowatych, np. kanciastą plamistość, parch dyniowatych czy mączniaka rzekomego.
Odmiany ogórków polecane do kwaszenia
W sprzedaży można dostać wiele odmian, które dobrze nadają się do kwaszenia, a ponadto sprawdzają się jako warzywa deserowe, np. do surówek i na kanapki. Poza powyżej wymienionymi kryteriami wyboru warto zwracać uwagę na ich wczesność (dużo polecanych odmian jest średniowczesna). Które najlepiej sprawdzają się jako kwaszeniaki?
- Ogórek gruntowy ‘Octopus’ – to odmiana średnio wczesna, która nadaje się do kiszenia jak i konserwowania. Nie wykazuje tendencji do przerastania, ma regularny wzrost. Owoce utrzymują właściwe proporcje długości i grubości. Jest odmianą grubo brodawkową. Wykazuje odporność na parcha dyniowatych.
- Ogórek gruntowy ‘Cezar’ - odmiana średniowczesna bez tendencji do żółknięcia skórki. Owoce są kształtne, wyrównane, grubo brodawkowe. Skórka jest zielona z białymi smugami. Ogórek ‘Cezar’ wykazuje odporność na mączniaka prawdziwego, parcha dyniowatych i wirusa zwykłej mozaiki ogórków.
- Ogórek gruntowy ‘Prymus’ – odmiana średniowczesna, grubo brodawkowa o zielonej skórce z białymi smugami, bez tendencji do żółknięcia. Jest chętnie wykorzystywana do kiszenia i konserwowania. Wykazuje odporność na parcha dyniowatych. Atutem jest duża plenność.
- Ogórek gruntowy ‘Śremski’ – to bardzo popularna odmiana w Polsce o szerokim wykorzystaniu. Owoce nie posiadają goryczy, są średnio brodawkowe i tworzą niewielkie komory nasienne. Ogórek wykazuje dużą tolerancję na choroby i niesprzyjające warunki. Jest łatwy w uprawie. Zalicza się do odmian na wczesny zbiór.
- Ogórek gruntowy ‘Maksimus’ – to odmiana wczesna o owocach niedużych, zwykle osiągających 9-12 cm długości. Są cylindryczne, grubo brodawkowe, bez goryczy. Warzywo daje wczesny plon. Jest odporne na parcha dyniowatych, a poza tym wykazuje tolerancję na mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego oraz kanciastą plamistość.
Wymagania i siew ogórków. Kiedy i jak siać?
Ogórki do kiszenia uprawia się w gruncie w miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatru. To warzywo ciepłolubne o wysokich wymaganiach glebowych. Preferuje podłoża żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne o pH w granicach 6,5-7,0. Roślinom szkodzą nawet spadki temperatury w granicach 0°C lub długo utrzymujące się okresy chłodów. Dlatego nasiona ogórków sieje się bezpośrednio w gruncie po 10 maja. W przypadku zapowiadanych ochłodzeń obszar uprawy zaleca się okryć białą włókniną. W gruncie wykonuje się siew gniazdowy (po 2-3 nasiona w jednym miejscu). Później usuwa się słabsze siewki. Ogórki powinny być uprawiane co ok. 20-30 cm w rzędach oddalonych o 80-120 cm.
Ogórek uprawiany z rozsady
Możliwa jest uprawa ogórków z rozsady. Nasiona wysiewa się w kwietniu w pojemnikach ustawionych w domu lub w innym ciepłym, widnym pomieszczeniu, a do gruntu wysadza po 20 maja. W takim przypadku ogórki zaleca się uprawiać w oddzielnych pojemnikach (a nie skrzyniach), muliplatach, a jeszcze lepiej w donicach biodegradowalnych (np. torfowych), które umieszcza się w ziemi wraz z rośliną. To niweluje ryzyko uszkodzenia korzeni (ogórki są w tym względzie wrażliwe). Nasiona sieje się na głębokość ok. 1,5-2 cm. Rozsadę ogórków zaleca się hartować przez 2-3 tygodnie wystawiając na zewnątrz w ciągu ciepłych dni (na kilka godzin).
Uprawa kwaszeniaków – jak robić to właściwie?
Uprawa ogórków daje dobry plon w 1-2 roku po zastosowaniu obornika (2-4 kg/m2). Ogórków i innych warzyw dyniowatych nie powinno się uprawiać w danym miejscu częściej niż co 3-4 lata. To ograniczy ryzyko występowania (rozprzestrzeniania) się groźnych chorób.
Ogórki mają płytki system korzeniowy i tworzą dużo zielonej masy, dlatego są wrażliwe na przesuszenie. Wymagają regularnego, latem niekiedy codziennego podlewania. Do nawadniania powinno się używać odstanej wody (np. w beczkach). To istotne, gdyż zimna woda wodociągowa czy ze studni powoduje stres fizjologiczny, którego objawem jest żółknięcie liści, a nawet zrzucanie zawiązków owoców. Warto zaaplikować 1-2 dawki nawozów mineralnych wieloskładnikowych w sezonie. W okresie tworzenia owoców ogórek gruntowy ma duże wymagania względem potasu, fosforu i wapnia.
Na bieżąco sprawdza się pole w poszukiwaniu symptomów chorób, a w razie potrzeby stosuje się środki ochrony, np. ekologiczne lub chemiczne. Należy regularnie zwalczać chwasty, zanim rozrosną się. Sprawdzonym sposobem zapobiegania problemowi jest uprawa ogórków na czarnej folii lub agrowłókninie.
Na trwałość i smak kwaszeniaków wpływa wiele czynników – od warunków uprawy po zabiegi pielęgnacyjne, a także odpowiednio dobrany termin zbioru. Oczywiście kluczowy jest wybór odmian, które są plenne, wytrzymałe, a jednocześnie przeznaczone do kiszenia. W naszym sklepie mamy szeroki asortyment nasion ogórków przeznaczonych do kiszenia.