Ogórki szklarniowe – jak je uprawiać i jakie odmiany wybrać?
Soczyste i chrupiące ogórki prosto z własnej szklarni? Brzmi świetnie, ale boisz się, że jako amator nie poradzisz sobie z uprawą? Spokojnie! Zaraz dowiesz się, jak zadbać o nie w zamkniętym ekosystemie, zapewnić im optymalne warunki wzrostu i ochronić przed chorobami. Poznaj odmiany, które kuszą soczystym miąższem i pysznym smakiem. Sprawdź, jak uprawiać ogórki szklarniowe!
Dlaczego warto uprawiać ogórki w szklarni?
Dojrzewają o 2-3 tygodnie wcześniej niż ogórki gruntowe. W dodatku pobierają więcej wody, więc są bardziej od nich soczyste, mają miękką teksturę i można je zajadać ze skórką. Zawierają więcej witaminy C i składników mineralnych niż ich gruntowi kuzyni. To zasługa tego, że w szklarni łatwiej się kontroluje i modyfikuje poziom wilgotności powietrza i gleby oraz temperaturę.
Ogórek to gatunek wrażliwy na zmienne warunki pogodowe, deszcz i wiosenne przymrozki. W szklarni czuje się bezpiecznie, dzięki czemu plonuje obficie.
Dobra szklarnia – czyli jaka?
Rozmiar szklarni dobierz pod kątem upraw. Jeśli prowadzisz je na podporach (czyli na wysokość ok. 200 cm), zastosuj tę wartość jako minimalną wyjściową. Jeśli uprawiasz ogórki tradycyjnie, płożące się na podłożu, Twoja szklarnia może być niższa, ale pamiętaj, żebyś mógł się w niej swobodnie wyprostować.
Jaki materiał na szklarnię wybrać – szkło czy poliwęglan? To zależy od Twoich preferencji. Szkło wygląda szlachetniej i zapewnia lepszą przezroczystość niż tworzywo. Łatwiej jednak ulega uszkodzeniom w przypadku silnego wiatru, mrozu czy gradobicia. Z kolei poliwęglan rozprasza światło, ale za to jest odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Jakie odmiany ogórków wybrać do szklarni?
Ogórki szklarniowe wysiejesz na rozsady już w lutym, a niektóre odmiany jeszcze w styczniu:
- Marta – odmiana bardzo plenna o owocach o długości powyżej 30 cm; wysiew w lutym.
- Saladin – odmiana odporna na wahania temperatury, wydaje owoce o długości 30-35 cm; wysiew w lutym.
- Caruso – bardzo plenna odmiana o długich owocach – aż do 40 cm; wysiew w styczniu i lutym.
- Pokusa – odmiana o owocach długości 25-30 cm; wysiew w styczniu i lutym.
Odmiany te posiejesz także bezpośrednio w gruncie po 15 maja, kiedy ustąpią wiosenne przymrozki.
Jak i kiedy sadzić ogórki w szklarni?
Nasiona ogórków wysiewaj na rozsady w styczniu lub lutym zgodnie z wymaganiami danej odmiany. Umieszczaj je pojedynczo na głębokości 1-2 cm w doniczkach lub wielodoniczkach z lekką przepuszczalną ziemią przeznaczoną do wysiewu nasion. Lekko przykryj nasiona ziemią i regularnie podlewaj. Zapewnij im ciepło (20-25°C) i dostęp do światła.
Rozsady ogórków posadź w szklarni w kwietniu lub maju, kiedy średnia dobowa temperatura ustabilizuje się na poziomie 15°C. Każda siewka powinna mieć 2-3 liście właściwe.
Jeśli nie zrobiłeś rozsad, to na przełomie kwietnia i maja wysiej ogórki bezpośrednio do gleby w szklarni. Po siewie i sadzeniu rozsad podlej je od razu, bo potrzebują dużo wody, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i owocowania. Nawadniaj je regularnie ciepłą wodą, rano lub wieczorem, ale umiarkowanie, żeby ich korzenie nie znajdowały się w wodzie.
Uprawa i pielęgnacja ogórków szklarniowych
Ogórki szklarniowe wymagają żyznej i przepuszczalnej gleby o odczynie 6-6,5 pH, zasobnej w azot, potas i fosfor. Prawidłowy rozwój zapewniają im nawozy organiczne i mineralne (obornik, kompost, nawozy dla ogórków szklarniowych). Sprawdza się także nawożenie dolistne, bo składniki szybko się wchłaniają.
Ważna jest też wilgotność powietrza w szklarni, która powinna wynosić 70-80% oraz odpowiednia temperatura – od wysiewu do wschodów 24-25°C w dzień i 18-20°C w nocy, następnie 20-25°C, nawet do 30°C i 18-22°C w nocy.
Co najmniej 6-8 godzin światła dziennie zapewni prawidłowy wzrost upraw. Jeśli brakuje słońca, doświetlaj je lampami LED.
Ogórki w szklarni na sznurkach – łatwa pielęgnacja i zbiór
Metoda sznurkowa polega na tym, że uprawę ogórków prowadzi się pionowo. Wystarczy prosta konstrukcja. Wybierz 2 paliki lub słupki o wysokości ok. 2 m. Wbij je w ziemię na głębokość ok. 50-60 cm, tak żeby stały stabilnie. Zachowaj między nimi odstęp 5 m.
Rozciągnij stalowe druty między palikami – jeden między ich wierzchołkami, a drugi nad ziemią na wysokości 10-20 cm. Weź sznurek z tworzywa sztucznego lub jutowy – nie wchłaniają wilgoci, która sprzyja chorobom grzybowym i nie powiększają objętości, kiedy są mokre, co mogłoby zranić rośliny.
Długość sznurków powinna wynosić ok. 200 cm. Każdy z nich zawiąż na dolnym drucie, zachowując odstępy 20-30 cm. Przy sznurkach wysiej lub posadź rośliny. Kiedy nieco podrosną, przywiąż je do sznurków, które przeciągniesz przez górny drut i przywiążesz do niego. Chodzi o to, żeby w miarę wzrostu roślin, owijać je wokół sznurka. Jeśli się zsuwają, wykorzystaj spinki do roślin, klamerki lub klipsy.
Uszczykuj dolne pędy i kwiaty do wysokości ok. 50 cm nad ziemią. Najdłuższe pędy (100 cm) skracaj za trzecim liściem i usuwaj te najsłabsze. W ten sposób wzmocnisz rośliny, które wydadzą dorodne owoce. Jednocześnie je przerzedzisz, poprawisz cyrkulację powietrza wokół nich i sprawisz, że przestaną się zagłuszać nawzajem.
Pionowa uprawa ułatwia podlewanie, bo woda trafia od razu do korzeni. Jednocześnie nie moczysz liści, redukując tym samym ryzyko pojawienia się chorób.
Uprawa ogórków w tunelu jako alternatywa dla uprawy w gruncie
Ogórki w szklarni są bezpieczne od wiosennych przymrozków, deszczu, gradobicia i silnego wiatru. Bywają też mniej narażone na absorpcję metali ciężkich, zwłaszcza jeśli uprawia się je w rejonach przemysłowych lub na zanieczyszczonych glebach.
Choć opady deszczu wydają się korzystne dla ogórków, lubiących przecież wodę, to jednocześnie przyczyniają się do rozwoju chorób grzybowych, mocząc liście, kwiaty i pędy. Niebezpiecznie robić się zwłaszcza wtedy, kiedy deszczowa pogoda trwa przez kilka dni bez przerwy.
Ogórki należą do wrażliwych roślin, które potrzebują specyficznych warunków, żeby obficie plonować. Łatwiej zapewnić je w szklarni niż na otwartej przestrzeni.
Zbiór ogórków szklarniowych przypada wcześniej niż gruntowych. Szybciej cieszysz się ich smakiem, a przy tym masz większą pewność co do tego, że Twoja uprawa się powiedzie, bo stale kontrolujesz temperaturę i wilgotność. Gatunki uprawiane w gruncie musisz też częściej odchwaszczać i chronić przed szkodnikami, których w naturalnym ekosystemie jest więcej. Oczywiście dobrze dobrane sąsiedztwo w ogrodzie i naturalny ekosystem mogą wspierać uprawę ogórków. Panuje tu też lepsza, bo naturalna, cyrkulacja powietrza. Za to świadoma uprawa szklarniowa wraz z odpowiednią pielęgnacją ograniczają konieczność częstego nawożenia czy oprysków.
FAQ – ogórki szklarniowe
Co można zrobić z ogórków szklarniowych?
Zielone plastry to soczysty dodatek do kanapek i sałatek – np. greckiej i tabbouleh. W szwedzkiej za to stanowią podstawę! Pokrojone w słupki ogórki szklarniowe pysznie smakują z dodatkiem hummusu i innych past. A latem na stołach królują ogórkowe chłodniki.
Czy ogórki szklarniowe są dobre na przetwory?
Ogórki szklarniowe nadają się do kiszenia. Pokrój je w słupki, włóż do wyparzonego suchego słoika i dodaj zalewę z octu, cukru, wody, soli, kopru, czosnku, chrzanu, liścia laurowego, ziela angielskiego i gorczycy. Pamiętaj, że przechowują się krócej niż gruntowe, bo do ok. 2 miesięcy. Potem rozmiękają, tracąc smak i chrupkość.
Czy można sadzić pomidory i ogórki razem w szklarni?
Ogórki preferują nieco wyższą wilgotność powietrza niż pomidory. Wymagają też częstszego podlewania z uwagi na płytki system korzeniowy. Zbyt wysoka wilgotność może spowodować rozwój chorób grzybowych u pomidorów, a patogeny niestety przeniosą się też na ogórki. Oba gatunki możesz posadzić obok siebie, ale stale kontroluj, czy wszystko jest z nimi w porządku.
Czy obrywać liście z ogórków w szklarni?
Tak. Liście odcinaj co 7-10 dni bezpośrednio przy pędzie rośliny lub przed blaszką liściową, tak żeby został ogonek. Optymalna liczba liści na jednym pędzie głównym to 20-25. Zmniejszenie masy zielonej poprawia cyrkulację powietrza, obniża wilgotność i redukuje ryzyko pojawienia się chorób. Roślina wydaje więcej owoców, bo całą energię skupia na ich dojrzewaniu, a nie utrzymaniu liści.
Jak przechowywać ogórki szklarniowe?
Najlepsze miejsce dla ciepłolubnych ogórków to spiżarnia bez ogrzewania, piwnica lub szafka w kuchni. Jeśli musisz przechować ogórki szklarniowe w lodówce, owiń je ręcznikiem papierowym lub włóż do papierowej torby, a następnie do woreczka foliowego. Włóż do szuflady na warzywa i owoce lub na półce na drzwiach.



