Bakłażan nasiona
Bakłażan oberżyna - efektowna roślina rodem z Afryki i Bliskiego Wschodu
Bakłażan, syn. oberżyna to smaczne warzywo szeroko uprawiane w krajach afrykańskich i azjatyckich. Należy również do najważniejszych składników w kuchni gruzińskiej. W Polsce zdobywa popularność, a jest często traktowany jako zamiennik lub uzupełnienie dla cukinii. W sprzedaży dostępne są różnorodne nasiona bakłażanu (odmiany). Jak je uprawiać?
Charakterystyka i wygląd
Bakłażan, nazywany gruszką miłosną należy do warzyw psiankowatych, a więc jest kuzynem ziemniaka, papryki i pomidora. Częścią jadalną są owoce o kształcie cylindrycznym, zwężającym się ku szypułce lub gruszkowatym. Najczęściej mają skórkę ciemnofioletową po prawie czarną. Roślina osiąga do 1 m wysokości. Ma wzniesiony, krzaczasty pokrój.
Nasiona bakłażana - jak uprawiać bakłażany z nasion?
Nasiona oberżyny zaleca się siać w lutym lub marcu do oddzielnych pojemników, np. wielodonic umieszczonych w ciepłym pomieszczeniu. W szklarni nieogrzewanej bakłażany z nasion uprawia nieco później, najlepiej od kwietnia. Sadzonki wysadza się w miejsce docelowe od drugiej dekady maja do pierwszej dekady czerwca. Warzywo najlepiej sadzić co 40-50 cm w rzędach oddalonych o 60 cm. W polskim klimacie efektywna jest uprawa z rozsady i pod osłonami.
Pielęgnacja posianych bakłażanów
Rośliny należy systematycznie podlewać, najlepiej odstaną wodą. Zabieg wykonuje się dopiero, gdy podłoże przeschnie. Wysokie rośliny mogą wymagać podpór. Zaleca się stosować nawozy organiczne. Aby plon był dobry należy ograniczyć do pięciu liczbę owoców na jednej roślinie. Usuwa się nadmiar pąków kwiatowych. Ze szkodników najgroźniejsze są mszyce, z chorób zaraza ziemniaczana.
Odmiany bakłażana, które warto posadzić
W sprzedaży dostępne są różne odmiany warzywa, różniące się głównie wielkością, kształtem bądź barwą owoców. Bakłażany – które nasiona wybrać?
- Bakłażan oberżyna Black Beauty – odmiana o smacznych owocach. Wyróżnia się bardzo ciemną skórką.
- Oberżyna / bakłażan Violetta Lunga 3 – plenna odmiana o owocach ciemnofioletowych, gruszkowatych.
- Bakłażan oberżyna Tsakoniki biało-fioletowy – odmiana wytwarzająca owoce o jaśniejszej, fioletowej skórce z białymi smugami.
- Bakłażan oberżyna Gobi - to średnio wczesna odmiana bakłażana o ciemnofioletowych owocach o cylindrycznym kształcie.
FAQ: To warto wiedzieć o bakłażanach
Czy nasiona bakłażana są jadalne?
Bakłażany mają jadalne nasiona, nie trzeba ich separować.
Czy bakłażan jest trujący?
Owoce bakłażana są trujące na surowo.
Czym jest solanina i jak ją usunąć z bakłażana?
Owoce zawierają solaninę – związek, który może spowodować zatrucie pokarmowe Toksyczne właściwości solaniny niweluje się przez poddanie bakłażana obróbce termicznej. Po smażeniu czy upieczeniu jest całkowicie bezpieczny dla człowieka.
Czy obierać bakłażana ze skórki?
Zwykle nie obiera się bakłażana ze skórki. Można to robić w przypadku mocno wyrośniętych, wręcz przejrzałych owoców. Skórka bywa twarda i może wprowadzać goryczkę do potraw.