Cebula dymka sadzonki
Cebula dymka to nazwa młodej i drobnej cebuli zwyczajnej. Cebula zwyczajna (Allium cepa) to warzywo pochodzące z rodziny amarylkowatych. Należy do rodzaju czosnek, stąd też jej właściwa nazwa czosnek cebula. Jednak nazywana jest w zasadzie wyłącznie cebulą. Cebula dymka jest uprawiana przez człowieka już od bardzo dawna, stąd jej ciekawa historia. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji Środkowej, teraz nie spotykana już jako dziko rosnąca, ale za to uprawiana w zasadzie na całym świecie. Uprawiali ją już Starożytnym Egipcie, gdzie miała duże znaczenie gospodarcze, a także symbolizowała życie wieczne. Egipcjanie umieszczali cebulę w oczodołach mumii, a jej resztki zostały znalezione także między zwojami bandaży. W Grecji gladiatorzy przed walką nacierali się cebulą wierząc głęboko w jej właściwości zdrowotne. Do dnia dzisiejszego cebula wykorzystywana jest w ludowej medycynie, gdzie przypisuje się jej właściwości wykrztuśne czy dezynfekujące.
Sadzenie cebuli z dymki – najważniejsze aspekty
Uprawa cebuli z dymki jest niezwykle prosta i w zasadzie ogranicza się do niezbyt częstego podlewania oraz odchwaszczania grządek. To warzywo można wysadzać już od marca. Gleba powinna być próchnicza, pulchna i przewiewna. Bardzo szybko uzyskujemy szczypior oraz znacznie szybsze dojrzewanie cebul niż w przypadku sadzenia z nasion. W zasadzie dymkę można ją zbierać całą wiosnę i lato. W naszym sklepie internetowym dostępne są różne rodzaje cebuli: Stuttgarter, Sturon, Red Karmen, Snowball czy szalotka. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością i smakiem.