Cebula dymka sadzonki
Cebula Dymka Wolska Rozmiar 10-21 0,5 kg
Cebula Dymka Sturon Rozmiar 8-21 0,5 kg
Cebula dymka to nazwa młodej i drobnej cebuli zwyczajnej. Cebula zwyczajna (Allium cepa) to warzywo pochodzące z rodziny amarylkowatych. Należy do rodzaju czosnek, stąd też jej właściwa nazwa czosnek cebula. Jednak nazywana jest w zasadzie wyłącznie cebulą. Cebula dymka jest uprawiana przez człowieka już od bardzo dawna, stąd jej ciekawa historia. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji Środkowej, teraz nie spotykana już jako dziko rosnąca, ale za to uprawiana w zasadzie na całym świecie. Uprawiali ją już Starożytnym Egipcie, gdzie miała duże znaczenie gospodarcze, a także symbolizowała życie wieczne. Egipcjanie umieszczali cebulę w oczodołach mumii, a jej resztki zostały znalezione także między zwojami bandaży. W Grecji gladiatorzy przed walką nacierali się cebulą wierząc głęboko w jej właściwości zdrowotne. Do dnia dzisiejszego cebula wykorzystywana jest w ludowej medycynie, gdzie przypisuje się jej właściwości wykrztuśne czy dezynfekujące.
Cebula dymka – jak uprawiać ją w ogrodzie?
Cebula dymka, nazywana też zieloną cebulką, to cebula (Allium cepa), która zatrzymała się we wczesnym stadium rozwojowym na skutek przerwanej wegetacji. Spotkasz ją u wielu gatunków i odmian cebuli, jak np. u szalotki lub zwyczajnej.
Cebula z nasion czy z dymki?
Uprawa z nasion daje większe plony, ale rośliny są bardziej wrażliwe na warunki atmosferyczne i choroby. Mimo to cebula z nasion lepiej się przechowuje niż z dymki.
Dymkę sadzi się po to, żeby uzyskać większe cebule do spożycia oraz na świeży szczypiorek. Jest mniej wrażliwa na zmiany temperatury niż cebula z nasion i plonuje o 4-6 tygodni szybciej.
Kiedy sadzić cebulę dymkę i jak to robić?
Dymkę posadzisz w marcu i kwietniu w zależności od pogody, bo jest odporna na niewielkie przymrozki.
Dymki cebul ozimych sadź późną jesienią (np. po pierwszych przymrozkach). Jeśli posadzisz je wcześniej, ciepła jesień sprawi, że pojawi się szczypior, który następnie zamarznie i roślina obumrze.
Wybierz słoneczne stanowisko z żyzną i przepuszczalną glebą o pH zbliżonym do obojętnego. Przekop ziemię i wzbogać ją kompostem lub rozłożonym obornikiem. Dymkę posadzisz też w doniczce na parapecie.
Jak głęboko sadzić cebulę dymkę?
Dymkę umieść w rzędach, oddalonych od siebie o 30-40 cm, tak żeby jej wierzchołki znajdowały się na poziomie gruntu. Przysyp ziemią i podlej. Dymkę ozimą po posadzeniu podlej tylko, jeśli ziemia jest sucha. Potem już nie nawadniaj.
Polecane odmiany cebuli dymki
- Snowball – biała wczesna odmiana dymki o dużych lekko spłaszczonych cebulach, soczystym i kremowym miąższu.
- Wolska – odmiana średniowczesna, okrągła z cienką szyjką. Uznaje się ją za najlepszą odmianę cebuli do uprawy z dymki
- Senshyu Yellow – dymka sadzona jesienią i zimująca w gruncie. Ma okrągłe, regularne cebule z wąską szyjką i brązową skórką.
- Red Baron – ciemnoczerwona odmiana dymki o kulistych cebulach. Późna – zbiera się ją jeszcze w październiku. Obficie plonuje.
- Golden Gourmet – dymka cebuli szalotki, średnio-wczesna odmiana o okrągłych cebulach z żółtą skórką.
FAQ – to warto wiedzieć o dymce
1. Czy i jak przechowywać cebulę dymkę
Dymkę przechowuj w suchym miejscu w temperaturze od 0°C do 3°C. Włóż ją do worków jutowych, skrzynek lub torebek papierowych. Sprawdzaj kondycję cebulek i wyrzucaj te, które zaczęły pleśnieć lub gnić. Niektóre dymki nadają się tylko do krótkiego przechowywania, inne do kilkumiesięcznego.
2. Czy dymkę można przechowywać w lodówce?
Można, ale krótko, bo mięknie i więdnie w niskiej temperaturze i wilgotnym środowisku. Owiń ją w ręcznik papierowy lub włóż do papierowej torebki. Umieść w szufladzie na warzywa. Zjedz w ciągu kilku dni.
3. Czym zaprawić dymkę przed sadzeniem
Zaprawianie chroni cebulę przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Wykorzystaj wywary ze skrzypu, wrotyczu, aksamitki i zmiażdżonych ząbków czosnku lub preparaty sklepowe (Kaptan, Signum). Sprawdza się też pasta z popiołu drzewnego i wody oraz mączka bazaltowa.
4. Kiedy i jak zbierać dymkę?
Zbiór dymki wiosennej przypada na lipiec, a dymki ozimej od początku maja, choć najczęściej w czerwcu lub na początku lipca. Cebule ze szczypiorkiem zbiera się rano lub w pochmurne dni, żeby liście zachowały świeżość, a cebule z suchą łuską wtedy, kiedy co najmniej 80% szczypioru jest załamane.