Liliowce - byliny łatwe w uprawie i długokwitnące

Liliowce, których nazwa pochodzi od wyglądu przypominającego lilię, to rzadko spotykani mieszkańcy ogrodów. Uwielbiane za swoją bezpretensjonalność i niesamowitą witalność stanowią znakomitą roślinę do uprawy na działce, czy w ogrodzie.
Liliowce – pochodzenie rośliny i nazwy
Liliowiec (łac. Hemerocallis L.) to zielna bylina kłączowa z rodziny złotogłowowatych, której ojczyzną jest Azja Wschodnia. Liliowiec znany jest ludzkości od starożytności. Pierwsze wzmianki w świecie nauki o roślinie pojawiły się w 1753 za sprawą Karola Linneusza, który nadał roślinie nazwę „Hemerocallis”. Składa się ona z dwóch greckich słów: „hemera” – dzień i „callos” – piękno.
W języku polskim liliowiec nazywany był w dawnych latach dziennicą, co ma związek z unikatowym trybem życia rośliny. Liliowce co dzień zrzucają i otwierają nowe kwiaty, niezauważalne dla okazjonalnego przechodnia zjawisko, sprowokowało dawnych mieszkańców Polski do nadania roślinie tak wdzięcznej nazwy.
Czym charakteryzuje się wygląd liliowców? – opis botaniczny
Kwiaty liliowca są niesamowicie wytrzymałe na warunki środowiskowe. Z tego względu, nowe odmiany, choć bardziej kapryśne niż poprzedniczki, wciąż są możliwe do wyhodowania w niemalże każdych warunkach.
Korzenie liliowca zwykle są mięsiste, grube, co pomaga roślinie przetrwać w czasie nadmiernej suszy. Roślina ma szerokie, dwurzędowe lub jednorzędowe liście o zakrzywionej lub prostej strukturze. Kwiaty liliowca są kilkuczęściowe, duże, najczęściej lejkowate. Mogą mieć wiele kolorów, począwszy od fioletowego, aż po żółty, niebieski, czy pomarańczowy. Zebrane są w pokaźne kwiatostany.
Jednocześnie liliowiec w ciągu doby może zakwitnąć do trzech kwiatów, łączny czas kwitnienia oscyluje od dwóch tygodni do miesiąca, zależnie od odmiany. Również w zależności od niej liliowiec może wznosić się na wysokość od 30 cm do 1 m. Ze względu na długowieczność, liliowce po kwitnieniu zamierają, roślina zapada w stan uśpienia aż do wiosny.
Różnorodne odmiany liliowców – które są najpopularniejsze?
Wszystkie odmiany liliowców wyróżniają się pięknym wyglądem, dlatego chętnie wykorzystuje się je w kwiaciarstwie, zwłaszcza że są bardzo łatwe w pielęgnacji i wybaczające wszelkie błędy w trakcie hodowli. Co więcej, liliowce znane są ze swej wysokiej odporności na choroby i szkodniki, takie jak mszyce. Doskonale znoszą przewlekłe susze i gęste opady. Popularne odmiany to:
- Longsfield Pearl – zachwyca elegancja swoich kremowobiałych kwiatów. Szerokie, kontrastujące z zielenią, prezentują się okazale na obrzeżach ogrodów oraz w donicach balkonowych. Roślina ma zwarty, mocny i krzaczasty przekrój, osiągając wysokość ok. 40 cm. Liście liniowe i łukowato wyginające się na boki. Kwiaty pojawiają się na nagich łodygach każdego dnia, gwarantując oryginalne widoki na przełomie lipca i sierpnia. Sadzona wiosną i wczesną jesienią na stanowiskach słonecznych o żyznej, przepuszczalnej glebie;
- Stella D’Oro – energiczna, obficie kwitnąca lilia dzienna. Ma okrągłe, jasnożółte/złote kwiaty na wyprostowanych pędach. Łatwa w pielęgnacji, stosowana na obrzeżach, rabatach sprawdza się w małych ogrodach lub w donicach. Preferuje stanowiska półcieniste, jak i w pełni słoneczne. Roślina odporna na wszelkie warunki pogodowe, o maksymalnej wysokości 70 cm;
- Blue Sea – odmiana, która jeśli chodzi o pielęgnację, idealnie sprawdza się w pełnym słońcu, chociaż dobrze znosi półcień. Liliowiec Blue Sea może osiągać do 70 cm wysokości i szerokości, wytwarza subtelne, oryginalnie wyglądające kwiaty o niebiesko-fioletowej barwie ze złotym oczkiem w środku. Kwiaty lejkowate, liście wąskie, lancetowate;
- Frans Halls – popularna, dwukolorowa odmiana liliowca. Wytwarza otwarte, gwiaździste kwiaty o żółtych płatkach zewnętrznych i jasnych, głęboko czerwonawo-pomarańczowych płatkach wewnętrznych. Każdy kwiat o szerokości ok. 11 cm, maksymalna wysokość 60 cm. Kwitnie w pełnym słońcu lub częściowym półcieniu na wilgotnej, przepuszczalnej glebie;
- El Desperado – odmiana o niemal hiszpańskim kolorycie. Ma duże, musztardowo-żółte kwiaty z odważnym i kontrastującym fioletowym okiem nad pokrytą zielonymi liśćmi szyjką. Maksymalna wysokość rośliny wynosi 45-60 cm, preferuje słoneczne rabaty lub ukrycie w delikatnym półcieniu do samodzielnych nasadzeń.
Jak uprawiać liliowce? – wszystko, co należy wiedzieć
Liliowce sadzi się od wiosny do jesieni – czas sadzenia zależy od danego klimatu. Jeśli zima nadejdzie wcześniej niż w innych regionach, liliowiec posadzony jesienią może nie mieć czasu, by zakorzenić się przed pierwszymi przymrozkami i umrze, ponieważ roślina zakorzenia się w ciągu miesiąca.
Z tego względu najlepszy okres na sadzenie liliowców przypada na termin po pierwszych przymrozkach, gdy wiadomo, iż można spodziewać się tylko i wyłącznie coraz wyższych temperatur. Jest to więc okres przejściowy między kwietniem a majem, aż do sierpnia.
Liliowce preferują obecność słońca lub naturalnego dla ich środowiska półcienia. Są także zdatne do wyhodowania na praktycznie każdej glebie ogrodowej, z wyjątkiem piaszczystej. Optymalna gleba to żyzna, dobrze przepuszczalna ziemia z drobinkami gliny o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Podlewanie powinno odbywać się rzadko, ale obficie. Woda powinna dotrzeć aż na samo dno korzenia.
Przed sadzeniem należy zwilżyć korzeń sadzonki w nawozie mineralnym. Rozmiar dołka może być nieco większy od rozmiarów korzenia. Optymalna głębokość sadzenia wynosi od 2 do 3 cm. Zalecane jest, aby do dołu wsypać mieszaninę piasku, torfu, materii organicznej, kompostu i ziemi. Średnica między krzewami wynosi ok. 50 cm, jeśli odmiana jest szybko rosnąca, lepiej zostawić do 80 cm wolnej przestrzeni.
Cechy wyróżniające liliowce od innych bylin ogrodowych
Cechą wyróżniającą liliowce jest zdecydowanie ich niezwykły sposób kwitnięcia. Liliowiec zakwita każdego dnia, od 2 do 3 kwiatów na dobę. Dzięki temu opadające kwiaty są natychmiastowo zastępowane przez następne kwiaty, delektujące oczy wielomiesięcznym spektaklem.
Mało osób wie o tym, że kwiaty liliowca oprócz niesamowitego wyglądu, zaskakują zastosowaniami kulinarnymi. Dojrzałe płatki otwartych już kwiatów lub pączki rośliny znajdują zastosowanie w kuchni, jako składniki zup, aromatyczne dodatki do mięs, czy jako pieczone przekąski.
Wysoka odporność liliowców na warunki środowiskowe zapewnia im możliwość wieloletniego zakwitania i obumierania. Dobrze prosperujący liliowiec może na jednym stanowisku przetrwać do ok. 20 lat, wytrzymując przymrozki wynoszące nawet -20ºC i mniej.
Liliowce w uprawie – długowieczne, piękne kwiaty
Liliowce są bardzo łatwe w uprawie. Okazale prezentują się w kontrastujących z zielenią miejscach, służą jako estetyczny akompaniament dla ogrodowych rabat, skrytych w półcieniu drzew krzewów, zapewniając estetyczne doznania przez wiele lat.



