Nasiona selera
Seler – niezastąpiony składnik włoszczyzny
Seler (Apium) należy do rodziny selerowatych. Najwięcej gatunków selera występuje naturalnie w Ameryce Południowej. To aromatyczna roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni, a przy tym łatwa w uprawie i odporna na warunki atmosferyczne.
Seler w ogrodzie – na co go uprawiać?
Bulwy selera stanowią składnik zup, dań głównych i sałatek. Zawierają witaminy C i K, potas, magnez i błonnik, który wspomaga trawienie. To niskokaloryczne warzywa, częste w dietach odchudzających. Każdą część selera da się wykorzystać – łącznie z liśćmi.
Naciowy i korzeniowy – odmiany selera
Seler naciowy ma mięsiste chrupiące, grube i sztywne łodygi, które wykorzystasz w surówkach, wyciśniesz z nich sok lub pokroisz w słupki i zjesz z hummusem lub innymi pastami i dipami. Smakuje delikatnie, lekko orzechowo. Jest bogaty w witaminy C i K, potas i wapń.
Seler korzeniowy ma bulwiasty korzeń, który stanowi jego główną część jadalną. Smakuje intensywnie i jest mięsisty. Spożyjesz go po ugotowaniu lub upieczeniu – w zupach i gulaszach, a także w tradycyjnej sałatce jarzynowej. Zawiera witaminy C, E i K, potas, fosfor, magnez i żelazo.
Jak i kiedy siać selery korzeniowe i naciowe?
Nasiona selera naciowego wysiewaj od połowy lutego do połowy marca na rozsady. Użyj mieszanki ziemi do siewu, perlitu i kompostu. Nie przysypuj nasion ziemią, tylko delikatnie wciskaj je w podłoże, żeby miały dostęp do światła. Zadbaj o stałą wilgotność podłoża i temperaturę 16-22°C. Kiedy pojawią się dwie pary liści, siewki przepikuj do większych doniczek w rozstawie 3 × 4,5 cm.
Jeśli uprawiasz seler z rozsady, to na koniec maja lub w pierwszej połowie czerwca przesadź go do ogrodu w rozstawie 30-40 cm między rzędami i co 30 cm w rzędzie. Seler naciowy preferuje ciepłe żyzne gleby torfowe lub czarnoziemy o pH 6-7.
Kiedy wysiać seler korzeniowy do gruntu? Warzywa te najlepiej uprawiać z rozsad, przygotowywanych od połowy lutego do początku marca. W maju uzyskasz gotowe sadzonki i posadzisz je na grządce, zasilonej kompostem lub obornikiem.
Utrzymuj temperaturę w granicach 18-20°C w dzień i 16-18°C w nocy. Po 4-5 tygodniach siewki rozwiną dwa liście. Przepikuj je do większych doniczek. Rozsadę selera korzeniowego sadź w ogrodzie w drugiej połowie maja, zachowując rozstawę co najmniej 30 cm między roślinami.
FAQ – co warto wiedzieć o selerze?
- Jak sadzić seler, żeby był duży?
Posadź go na takiej głębokości, na jakiej rosła rozsada. Jeśli znajdzie się za głęboko, to rozwinie mniejsze korzenie z licznymi korzonkami bocznymi. Zbyt płytkie sadzenie sprawi natomiast, że wytworzą się korzenie boczne kosztem głównego korzenia. Zachowaj też odpowiednią rozstawę i zadbaj o żyzność gleby. - Co zrobić, aby seler rósł w korzeń?
Podlewaj go regularnie, a latem nawet codziennie. Unikaj nadmiaru azotu w nawozach, za to używaj tych zasobnych w potas. Odchwaszczaj i spulchniaj ziemię wokół roślin. - Kiedy wykopać seler korzeniowy?
Selery korzeniowe zbieraj od października do listopada. Nie zwlekaj, bo jeśli korzenie przemarzną, szybko się zepsują, a przy tym stracą walory smakowe. - Jak wykorzystać nać selera korzeniowego?
Naci selera użyjesz jako składnika wywaru na zupę. Oprócz tego dodasz ją do pesto, gulaszu, sosu czy nawet owocowego smoothie. - Z czym sadzić selery?
Selery dobrze się czują w towarzystwie warzyw kapustnych, fasoli i grochu, pomidorów i ogórków. Unikaj sadzenia ich przy marchwi i pietruszce, porach, koprze i cebuli.