Rzeżucha nasiona
Rzeżucha – warto siać nie tylko na Wielkanoc
Rzeżucha (Cardamine) należy do rodziny kapustowatych. Występuje na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy, a największe zróżnicowanie gatunkowe ma miejsce na Dalekim Wschodzie i w Himalajach. W Polsce rośnie 9 gatunków, preferujących wilgotne stanowiska leśne i łąkowe. W domach najczęściej gości w okolicach Wielkanocy, choć można ją uprawiać przez cały rok.
Na co uprawiać rzeżuchę?
Rzeżucha ma właściwości antyoksydacyjne i detoksykacyjne. Wspomaga leczenie owrzodzeń skóry, pasożytów jelit i dezynfekuje jamę ustną. Wspiera zdrowie osób z anemią i cukrzycą.
Ma lekko pikantny smak. Dodaje się ją do kanapek, sałatek, zup, jajek na twardo, twarożków i makaronów. Stanowi składnik pesto i sosów. Zawiera witaminy A, C i K, wapń, żelazo, potas i magnez.
Jak i kiedy siać rzeżuchę?
Nasiona rzeżuchy wysiewaj na wilgotnej wacie kosmetycznej umieszczonej w miseczce lub na talerzyku. Siej gęsto, lekko przyklepując nasiona. Podlewaj codziennie, tak żeby wata była stale wilgotna, ale nie pływała w wodzie. Naczynie postaw w jasnym i ciepłym miejscu.
Rzeżuchę na parapecie uprawiaj przez cały rok. A jak posiać rzeżuchę w ziemi? W kwietniu wysiewaj ją gęsto w rzędach i lekko dociskaj nasiona lub oprószaj cieniutko ziemią bez przykrywania ich. Pamiętaj, że rzeżucha lubi obfite podlewanie, ale bez przelania. Już po 2 tygodniach zaczniesz zbierać młode listki.
Zadbaj o lekko kwaśny lub obojętny odczyn podłoża i dobrą przepuszczalność. Rzeżuchę bez waty w ogrodzie wysiewaj już kwietniu, ale optymalne terminy to czerwiec, lipiec i pierwsza połowa sierpnia.