Nasiona pora
Por – jak siać, sadzić i uprawiać w ogrodzie?
Por (Allium ampeloprasum) należy do rodziny amarylkowatych i podrodziny czosnkowych. Wywodzi się z Azji Mniejszej i gościł już w menu starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Do Polski przybył dopiero w średniowieczu.
Niezastąpione warzywo w każdej kuchni
Por zawiera duże ilości witamin K, B6 i C oraz magnez. Działa odtruwająco. To wszechstronne warzywo zajadaj na surowo w kanapkach, surówkach i sałatkach oraz w zupach, sosach, a nawet plackach ziemniaczanych lub z cukinii.
Por – odmiany późne i wczesne
Odmianę pora Blaugroene Winter wysiejesz wiosną i jesienią. To późna odmiana, która bardzo dobrze się przechowuje i jest odporna na mrozy.
Aż 250 dni od siewu do zbioru wymaga por Carentan, ale warto na niego poczekać, bo jest bardzo plenny, świetnie zimuje w ogrodzie i szybko odrasta po zimie. Zbiera się go aż do późnej wiosny.
Średniowczesnego pora Albos zbiera się od sierpnia do października, a siew jest możliwy już od stycznia (do kwietnia).
Błyskawicznie rośnie por Starozagorski Kamush; odmiana wczesna i wrażliwa na przymrozki.
Jak i kiedy siać nasiona porów?
Termin od 20 stycznia do 15 lutego to najlepszy moment, kiedy wysiejesz pory na rozsady. Do gruntu przesadzisz je od 20 marca do 15 kwietnia. Na późny zbiór przeprowadź siew nasion pora w marcu (rozsada do gruntu w maju i czerwcu), a na zbiór zimowy wysiej pora w połowie kwietnia (rozsada do gruntu od 20 czerwca do 10 lipca).
Wysiew nasion pora na rozsady jest bardziej efektywny, bo pozwala lepiej kontrolować warunki wzrostu. Jeśli planujesz uprawę od razu na grządce, to do gruntu wysiewaj pora bezpośrednio na przełomie marca i kwietnia. Zapewnij mu bezpieczne i zaciszne stanowisko, bo siewki są bardzo delikatne.
Jak siać pory, żeby wyrosły piękne i zdrowe? Użyj żyznej ziemi, a nasiona umieść na głębokości ok. 1 cm. Utrzymuj podłoże lekko wilgotne i zadbaj, żeby temperatura nie spadała poniżej 16°C.