Nasiona pietruszki
Pietruszka – podstawa każdego przydomowego zieleniaka
Pietruszka (Petroselinum) należy do rodziny roślin selerowatych. W uprawie wykorzystuje się pietruszkę ogrodową (petroselinum crispum), która pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki (Włochy, Grecja, Algieria, Tunezja).
Dlaczego warto uprawiać pietruszkę w ogrodzie?
Pietruszka zawiera dużo witamin C, A i K oraz żelazo, cynk i potas. Wspomaga zdrowie serca, nerwów i wspiera zdrowienie przy anemii. Chroni przed szkorbutem i opóźnia procesy starzenia się organizmu. To mrozoodporne warzywo, które wysiewa się wiosną lub jesienią. Udaje się na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Ma niskie wymagania pielęgnacyjne.
Pietruszka naciowa i korzeniowa
Pietruszka naciowa Gigante d’Italia ma bardzo aromatyczne liście, a jej zbiór trwa od kwietnia aż do października. Bardzo dobrze zimuje w gruncie. Moss Curled to nasiona pietruszki naciowej o kędzierzawych dekoracyjnych liściach. Do całorocznej uprawy, w tym do zimowania w gruncie polecamy odmianę Fest o liściach gładkich.
Pietruszka korzeniowa cukrowa to wczesna odmiana o bardzo smacznym miąższu, zbiera się ją już w maju. Średniowczesną Konikę uprawiaj na wczesny zbiór pęczkowy i jesienny zbiór korzeni do przechowywania. Późną pietruszkę korzeniową Ołomuńcką zbierzesz jeszcze w październiku.
Wybierając nasiona pietruszki do siewu, postaw na odmiany o różnych terminach zbiorów. Zapewnisz sobie stały dostęp do świeżej natki i korzeni, a także zrobisz zapasy na zimę.
Jak i kiedy siać nasiona pietruszki?
Wysiew nasion pietruszki przeprowadź na końcu marca, na początku kwietnia, lub późną jesienią (siew ozimy w listopadzie lub grudniu). Nasiona pietruszki korzeniowej i naciowej z siewu wiosennego kiełkują po ok. 2-4 tygodniach, a te z siewu zimowego pozostają w glebie i pokazują się dopiero na wiosnę. Nie trzeba ich podlewać, ale uważaj, żeby nie wykiełkowały przed końcem zimy.
Pietruszka potrzebuje gleby gliniasto-piaszczystej, wilgotnej i żyznej, o odczynie obojętnym. Nasiona umieszczaj na głębokości ok. 1 cm w rozstawie co 20-35 cm między rzędami i co 10-15 cm między roślinami w jednym rzędzie.
FAQ – co warto wiedzieć o pietruszce?
1. Czy trzeba moczyć nasiona pietruszki przed siewem?
To nie jest obowiązkowe, ale może przyspieszyć kiełkowanie (nawet o 50%) i poprawić zdolność wzrostu. Moczenie nasion pietruszki do siewu zmiękcza twardą okrywę, która może utrudniać wchłanianie wody i składników odżywczych. Umieść nasiona w wodzie na 24 godziny, a potem je osusz i od razu wysiej.
2. Co sadzić obok pietruszki?
Pietruszka lubi się z cebulą i czosnkiem, które ograniczają ryzyko pojawienia się chorób grzybowych. Pomidory, papryki i bakłażany chronią przed atakiem połyśnicy, a do tego mają głębsze systemy korzeniowe, więc nie konkurują o składniki odżywcze. Fasola i groch wzbogacają glebę w azot. Nagietki i nasturcje odstraszają szkodniki glebowe (np. nicienie). Również rozmaryn, tymianek i bazylia przeganiają mszyce i połyśnicę.
3. Jak długo wschodzi pietruszka?
Okres kiełkowania nasion pietruszki korzeniowej i naciowej trwa średnio 14-30 dni od wysiewu. W temperaturze 15-20°C pierwsze siewki mogą pojawić się już po 10-14 dniach. W chłodniejszych warunkach proces ten może się wydłużyć nawet do 40 dni. Temperatura poniżej 3°C całkowicie hamuje kiełkowanie
4. Czego nie lubi pietruszka?
Kwaśna i kamienista gleba utrudnia pietruszce rozwój i powoduje, że jej korzenie się rozwidlają. Zbyt mokre podłoże powoduje gnicie korzeni, a susza – zwłaszcza w okresie wschodów i intensywnego wzrostu – obniża plony. Sąsiedztwo marchwi, selera i kopru włoskiego bywa szkodliwe, bo mają podobny system korzeniowy i konkurują o te same zasoby. Nie sadź pietruszki na stanowisku świeżo zasilonym obornikiem.
5. Czy pietruszka naciowa odrasta?
Tak. Jeśli zetniesz nisko liście, to odrośnie. Zostawiaj 1-2 najmłodsze liście, żeby mogła się odradzać. To roślina wytrzymała na warunki atmosferyczne, zbierzesz ją z jednego miejsca nawet 3 razy.