Nasiona patisona
Patison – łatwy w uprawie i odporny na szkodniki
Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi z Ameryki Północnej. Uprawiali go Indianie z Jukatanu i Aztekowie. Do Europy przyjechał razem z Hiszpanami w erze wielkich odkryć geograficznych.
Patison a dynia – gdzie tkwią różnice?
Patison ma kształt dysku lub spłaszczonego talerza. Wyróżnia się pofalowanymi brzegami. Wytwarza owoce o średnicy 10-20 cm w kolorze białym, żółtym, zielonym i granatowo-fioletowym. Cechuje się krzaczastym pokrojem i szerokim rozrostem. Jego miąższ jest miękki i delikatny. Nadaje się do duszenia, zapiekanek, marynowania i sałatek. Mini patisony z nasion konserwuje się w całości.
Dynia z kolei ma kształt kulisty, owalny lub gruszkowaty i wybarwia się na pomarańczowo, lub żółto. Przybiera pokrój krzaczasty lub pnący w zależności od odmiany. Większe dynie osiągają średnicę do kilkudziesięciu centymetrów. Dynia jest słodsza niż patison i od niego twardsza. Z dyni robi się zupy, purée, przetwory i desery.
Popularne odmiany patisona
Patison Disco to wczesna odmiana o krzaczastym zwartym pokroju; rozwija kremowobiałe owoce. Odmiana Polo wyróżnia się wysoką plennością i bujnym krzaczastym pokrojem. Również wytwarza kremowobiałe owoce. Ciemnozielone, z czasem prawie czarne owoce, wypuszcza Gagat, a Orange pyszni się owocami w kolorze od jasnożółtego do żółtopomarańczowego z białokremowym soczystym i kruchym miąższem.
Jak siać nasiona patisona i uprawiać patisony z nasion?
Nasiona patisona do gruntu wysiewaj od 15 maja do 15 czerwca, kiedy temperatura gleby wynosi co najmniej 10°C. W dołkach umieszczaj po 1-2 nasiona na głębokości 2-3 cm.
Na rozsady wysiewaj patisony z nasion między 20 a 30 kwietniem. W doniczkach o średnicy 6-10 cm wkładaj 1-2 nasiona. Postaw je w ciepłym i jasnym pomieszczeniu w temperaturze ok. 20°C.
Na stałe miejsce wysadzaj rozsady od 20 maja do 20 czerwca, wcześniej je hartując. Powinny wykształcić po 3 liście właściwe, zanim posadzisz je na zewnątrz.
Patisony sadź w rozstawie 100-120 cm w rzędzie i 80-100 cm między rzędami. Podlewaj je regularnie, ale nie przelewaj. Owoce zbieraj regularnie, żeby wspomóc rozwój kolejnych patisonów.