Nasiona Oregano
Oregano – lebiodka pospolita, aromatyczne zioło
Ojczyzną oregano (Origanum vulgare) jest basen Morza Śródziemnego. Obecnie rośnie powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Inna jego nazwa to dziki majeranek. Należy do roślin wieloletnich, jednak w chłodniejszych strefach uprawia się go jako jednoroczną, bo zwykle ginie zimą.
Odmiany oregano – greckie, kubańskie i włoskie
Oregano greckie (Oregano heracleoticum) osiąga do 30 cm wysokości, ma drobne listki i białe kwiatostany. Smakuje intensywniej niż oregano pospolite.
Oregano kubańskie znane jest także jako mięta meksykańska lub hiszpański tymianek. W jego smaku odnajdziesz nuty tych właśnie ziół. Dorasta do ok. 70 cm i ma fioletowe lub różowe kwiatostany.
Oregano włoskie to właśnie lebiodka pospolita, aromatyczna i obecna w każdej kuchni. W ogrodzie osiąga do 80 cm wysokości. W zależności od odmiany ma kwiaty jasnoróżowe, różowe lub purpurowe.
Oregano z nasion – jak i kiedy wysiewać?
Nasiona oregano wysiewaj do gruntu od kwietnia do początku lata, bo wymagają ciepłej gleby i stabilnej temperatury powietrza. Wybierz słoneczne stanowisko o przepuszczalnym i umiarkowanie wilgotnym podłożu. Umieść nasiona w dołkach na głębokości ok. 0,5 cm i przykryj cienką warstwą ziemi. Po zasiewie tylko spryskaj nasiona, nie podlewaj ich zbyt mocno.
Oregano z nasion posiejesz także w doniczkach – postaw je na jasnym parapecie.
W ogrodzie oregano chroni pomidory i paprykę przed nieproszonymi gośćmi. Dobrze się czuje w towarzystwie czosnku i cebuli, bo te rośliny działają odstraszająco na szkodniki glebowe. Podobne wymagania jak oregano mają bazylia, tymianek, szałwia i rozmaryn. Jeśli rosną obok siebie, łatwiej zapewnić im odpowiednią opiekę.