Nasiona na kiełki
Sklep z nasionami na kiełki - zadbaj o swoje zdrowie
Kiełki możemy kupić gotowe w sklepach, jednak najwięcej cennych dla zdrowia substancji jest w tych świeżo wyhodowanych, co umożliwiają nasze nasiona na kiełki. Wystarczy kilka minut dziennie, by mieć pod ręką porcję pełnej witamin, zdrowej żywności, i to bez względu na porę roku. Nie bez powodu kiełki nazywa się prawdziwą witaminową bombą. Maleńkie nasiona w fazie wegetacji są prawdziwym koncentratem cennych substancji - minerałów i witamin, enzymów, białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one na nasz organizm jak balsam. Wzmacniają, uodparniają na infekcje, pomagają uporać się ze stresem, poprawiają stan skóry, włosów, paznokci. I przydają świeżego smaku potrawom. Można posypywać nimi kanapki, dodawać do zup, sałatek, twarożków, ryżu, koktajli witaminowych.
Jak hodować kiełki w domu? Nasiona płuczemy i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Mniejsze ziarenka pozostawiamy na 4-6 godzin, większe na 10-12. Potem nasiona znowu płuczemy i zostawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej, w miejscu osłoniętym przed słońcem. Przez ten czas przepłukujemy je dwa - trzy razy dziennie. Zanim zaczniemy zajadać kiełki, płuczemy całą „hodowlę” w durszlaku, by usunąć łupinki. Najwygodniej hodować nasionka w kiełkownicy - zestawie piętrowych tacek z pokrywką i zbiornikiem na wodę. Ale będą zdrowo rosły także w zwykłym słoiku obwiązanym kawałkiem gazy albo w lnianym woreczku.
Nasiona na kiełki polecane w naszym sklepie internetowym
Każdy z kiełków ma swój oryginalny smak - od łagodnego, czasem lekko słodkawego po bardzo pikantny. Każdy więc będzie mógł wybrać taki, jaki lubi najbardziej. Nasz sklep internetowy oferuje nasiona na kiełki wszystkich odmian. Łagodne w smaku są kiełki jęczmienia i pszenicy (lubiane przez dzieci), natomiast pikantne - brokuła. Kiełki gorczycy i rzodkiewki są wyraziste i pieprzne, doskonałe do esencjonalnych potraw i świeżych serów. Podobnie ostro smakują kiełki rzeżuchy. Za wyjątkowo pyszne uchodzą chrupiące kiełki fasoli adzuki i fasoli mung - te pierwsze mają słodkawy, orzechowy posmak, te drugie przypominają świeży, młody groszek. Nasiona na wszystkie te kiełki (a także wiele innych) znajdziecie w naszym sklepie. Dodatkowo mamy też specjalne mieszanki w łagodnych lub pikantnych smakach, złożone z najbardziej cenionych gatunków. Pamiętajmy o kiełkach, zwłaszcza zimą. Żadne warzywa ich wtedy nie zastąpią. Żadne nie mają tyle wartości odżywczych, co te maleńkie, witaminowe bomby, które możemy wyhodować sobie sami.