Nasiona Mięty
Mięta ogrodowa – aromatyczne zioło o unikalnym zapachu
W mitologii greckiej stanowiła symbol gościnności. Europejczycy rozsypywali świeże liście na podłogach chat, żeby zamaskować woń ubitej ziemi. Kiedy stąpali po nich, zapach mięty roznosił się po całym pomieszczeniu. Dzisiaj roślina ta również odgrywa dużą rolę w aromaterapii, a także ziołolecznictwie, kosmetyce i kulinariach.
Pieprzowa, kłosowa, długolistna – jaką odmianę mięty wybrać?
Poszczególne rodzaje mięty mają wiele wspólnego, ale delikatnie różnią się między sobą pod względem intensywności zapachu, właściwości medycznych i zastosowania w kuchni.
Miętę pieprzową (Mentha ×piperita) dodaje się do potraw i napojów oraz stosuje w medycynie naturalnej, m.in. na wzdęcia, nudności i żółciopędnie.
Miętę kłosową (Mentha spicata) i długolistną (Mentha longifolia) częściej spotkasz w sklepach zielarskich i aptekach niż w kuchni. Pierwsza z nich ma mocniejszy zapach niż pieprzowa, a więc wyższą zawartość mentolu. Łagodzi wzdęcia i wspomaga trawienie. Mięta długolistna koi stany zapalne błon śluzowych i wspiera detoksykację organizmu.
Jak i kiedy wysiewać miętę?
Nasiona mięty wysiewaj od marca do maja do doniczek lub gruntu. Kiełkują w temperaturze od 12 do 20°C. Mięta lubi słońce, ale w lekkim cieniu też sobie poradzi. Na słonecznym stanowisku podlewaj ją częściej. Preferuje żyzne, próchnicze i przepuszczalne gleby o odczynie od 6,0 do 7,5 pH.
Podczas siewu nasion mięty zachowaj odstęp 30-40 cm. To gatunek ekspansywny, więc kontroluj jej rozrost, żeby nie zagłuszała innych roślin. Jej zapach odstrasza szkodniki marchwi i cebuli – posadź po kilka sztuk na grządkach w warzywniku.
Kiedy zbierać i jak suszyć miętę?
Liście mięty lub górne części pędów (do 15 cm nad ziemią) zbieraj od czerwca do sierpnia, zanim roślina zakwitnie. Wtedy gromadzi najwięcej olejków aromatycznych i substancji aktywnych. Miętę do suszenia pozyskuj w słoneczne i bezdeszczowe dni.
Gałązki mięty zwiąż w pęczki i powieś do góry nogami w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Skruszeją w ciągu 1-2 tygodni. W piekarniku susz listki w temperaturze 35-40°C przez 2-3 godziny. W suszarce elektrycznej ustaw taką samą temperaturę i zostaw miętę na 2 do 6 godzin.