Nasiona melon
Melon – naturalne źródło wody, witamin i energii
Owoc ten należy do najwcześniej udomowionych w Starym Świecie. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, a w Europie jako pierwsi zajadali się nim mieszkańcy Sardynii w epoce brązu. Na kontynent amerykański trafił wraz z odkrywcami.
Odmiany melona – jaką wybrać do ogrodu?
Melony (Cucumis melo) zawierają do 90% wody, stanowią skarbnicę witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, błonnika, beta-karotenu i innych przeciwutleniaczy.
Żółty melon wygląda jak piłka do rugby, ma soczysty słodki miąższ w odcieniach od białego do jasnozielonego. Wydziela tropikalny zapach z nutą ananasa i bananów.
Melon zielony ma twardą zieloną skórkę z widoczną siateczką. Jasnozielony lub żółtawy miąższ wyróżnia się miodowym akcentem. Pomarańczowy kolor melona to oznaka wysokiej zawartości beta-karotenu.
Kiedy i jak siać nasiona melona?
Wszystkie odmiany mają takie same wymagania pod względem stanowiska, gleby, pielęgnacji i zbioru.
Nasiona melonów potrzebują ciepła i światła, żeby wykiełkować. Na rozsady wysiewaj je od drugiej połowy kwietnia do końca miesiąca. Umieszczaj w doniczkach o średnicy 8-12 cm, po 2-3 sztuki razem, w kwietniu (od drugiej połowy do końca miesiąca).
Optymalna temperatura kiełkowania to 20-24°C. Niektóre odmiany (np. Pepino) możesz posiać na rozsady już w lutym.
Na stałe miejsce melony wysiewaj (lub przesadzaj z rozsad) po 15 maja, kiedy ustają przymrozki. Jeśli w maju jest chłodno, poczekaj z siewem nawet do początku czerwca. Melony potrzebują wilgotnej i napowietrzonej gleby.
Zbiór melonów – kiedy i jak zbierać oraz jak przechowywać?
Melony zbieraj od drugiej połowy sierpnia do początku września. Dojrzałe owoce wydzielają intensywny aromat i mają miękki ogonek – w miejscu styku ze skórką znajduje się pęknięcie. Przechowuj je w lodówce w temperaturze od 2 do 4°C. Jeśli za wcześnie zerwiesz melony, lub będziesz zwlekał z ich spożyciem, stracą smak i aromat.