Nasiona Melisy
Melisa – bylina o właściwościach leczniczych
Melisa pochodzi z terenów Eurazji, a jej nazwa w języku greckim oznacza pszczołę miodną. Faktycznie zapylacze te uwielbiają białe kwiaty melisy. Aromatycznych listków używa się w ziołolecznictwie, farmacji i kosmetyce.
Dlaczego warto uprawiać melisę w ogrodzie?
Duże znaczenie dla ziołolecznictwa wykazuje melisa lekarska (Melissa officinalis) o cytrusowo-ziołowym aromacie. Uspokaja, pomaga przy bezsenności, łagodzi niestrawność i wzdęcia. Wspiera odporność, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dba o zdrowie komórek i neutralizuje wolne rodniki. Poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Łagodzi objawy menopauzy, w tym kołatanie serca i ułatwia zasypianie.
Melisa cytrynowa (o intensywnym zapachu cytryny) zmniejsza uczucie stresu a przy okazji działa orzeźwiająco. Gatunek ten stosuje się raczej w celach kulinarnych – jako przyprawę, dodatek do lemoniad i mieszanek herbat.
Siew melisy – kiedy, jak i sadzić nasiona melisy?
Nasiona melisy wysiewaj od marca do maja do gleby żyznej i przepuszczalnej, o odczynie 6,5-7,5 pH. Zachowuj ok. 10 cm odstępu między kolejnymi nasionami i przykrywaj je cienką warstwą ziemi. Podlewaj umiarkowanie. Kiełkują w temperaturze ok. 20°C, a pierwsze listki pojawiają się zwykle po 14-21 dniach od siewu.
Kiedy zbierać melisę i co po zbiorze?
Świeże listki zrywaj przez cały sezon, kiedy tylko potrzebujesz. Melisę na suszenie zbieraj dwa razy w roku:
- w czerwcu tuż przed kwitnieniem – zawiera najwięcej składników odżywczych i olejku aromatycznego,
- w sierpniu po zakończeniu kwitnienia.
Najbardziej wartościowe są liście i górne części pędów (10-15 cm). Po zbiorze usuń zanieczyszczenia z listków. Zwiąż gałązki w pęczki i powieś w przewiewnym, suchym i ciemnym miejscu.
W piekarniku ustaw temperaturę 30-40°C, rozłóż liście na blaszce (na papierze do pieczenia), tak żeby nie nachodziły na siebie. Susz przez 4-6 godzin. W suszarce do ziół ustaw temperaturę 30-35°C i zostaw melisę na ok. 4 godziny. Wysuszone listki przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu.