Nasiona marchwi
Marchew Galicja F1 - średniowczesna
Marchew – bogata w witaminy i o uniwersalnym zastosowaniu
W starożytności to liście i nasiona były główną atrakcją marchwi, wcale nie korzeń! Nic dziwnego – jego smak był o wiele mniej słodki, niż dzisiaj. Aż do początku XVIII w. na stołach pojawiały się tylko odmiany fioletowe, żółte i czerwone. Dopiero Holendrzy wyhodowali marchewkę w kolorze pomarańczowym.
Na co uprawiać marchew w ogrodzie?
Zupy, surówki, soki i… słodkości! To w nich wykorzystasz właściwości zdrowotne marchewki (Daucus carota). Nasycisz się:
- beta-karotenem – zadba o zdrowe oczy i piękną cerę,
- witaminą C – wzmocni odporność,
- przeciwutleniaczami – zneutralizuje wolne rodniki i obniży ryzyko pojawienia się nowotworów,
- błonnikiem – ureguluje pracę jelit,
- potasem – obniży poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Szybka przekąska? Miska pełna chrupiących marchewek i innych warzyw podanych np. z hummusem.
Wczesna czy późna – jaką odmianę marchwi wybrać?
Marchew wczesną wysiewaj od marca do maja (zbiór po 12 tygodniach):
- Pariser Markt – o okrągłych korzeniach, świetna do marynat.
- Chantaney – na siew wczesnowiosenny (w połowie marca) i siew ozimy (w listopadzie). O ciemnopomarańczowych korzeniach z dużą zawartością cukru i karotenu.
- Karotella – intensywnie pomarańczowa, bogata w karoten. Marchew późną wysiewaj na przełomie maja i czerwca (zbiór po 16 tygodniach):
- Dolanka – dokonała na mrożonki, bardzo dobrze przechowuje się zimą, a jej korzenie osiągają do 24 cm długości.
- Koral – do długiego przechowywania zimą. Możliwy też siew ozimy (przełom listopada i grudnia) na zbiór wiosenny.
- Blanka – odporna na warunki atmosferyczne, mało wymagająca pod względem gleby. Rozwija korzenie do 28 cm, które nie pękają.
Siew marchwi – kiedy, jak i z czym siać?
Nasiona marchwi wysiewaj w terminie zgodnym z wymaganiami danej odmiany (marzec- maj, maj i czerwiec lub listopad i grudzień) w piaszczysto-gliniastej, żyznej i przepuszczalnej glebie. Optymalne pH podłoża to 6,0-6,5. Zachowaj odległość 15-30 cm między rzędami i 5 cm między nasionami.
Obok marchwi posiej koper, cebulę, czosnek, pora. Ich zapach odstraszy nieproszonych gości.
Jak uprawiać marchew?
Podlewaj marchew regularnie i odchwaszczaj grządki, żeby nie musiała konkurować z innymi roślinami. Bardzo dobre wyniki daje uprawa marchwi na redlinach (wałach) o 18-20 cm wysokości. Utrzymują wilgotność gleby, pozwalają korzeniom prawidłowo się rozwijać i ułatwiają zbiór.
FAQ – Co warto wiedzieć o marchwi?
- Ile kalorii ma marchew? 100 g marchewki zawiera 30-40 kcal. To warzywo lekkostrawne, pełne witamin i cennych składników. Często gości w dietach zdrowotnych, odchudzających i roślinnych.
- Marchew to owoc czy warzywo? Z punktu widzenia botanicznego marchew to bezsprzecznie warzywo. Zamieszanie powstało, kiedy Unia Europejska wprowadziła definicję prawną, według której dżemy produkuje się tylko z owoców, a Portugalczycy wytwarzają dżem właśnie z marchewki.
- Kiedy wykopać marchew? Marchew zbieraj po 3-4 miesiącach od wysiewu. Marchew wczesna dojrzewa od czerwca do sierpnia, późna w październiku, a odmiany z siewu ozimego w marcu i kwietniu.
- Jak przechowywać zebraną marchew? Marchewka potrzebuje temperatury od 0 do 4°C. W lodówce przechowuj ją bez natki w pojemniku lub woreczku. W piwnicy zadbaj o wilgotność na poziomie 90-95%. Rozłóż marchew warstwowo w skrzynce, każdą warstwę oddzielając wilgotnym piaskiem (spryskuj go wodą, jeśli schnie). Włóż marchew do gliny rozcieńczonej wodą – po zaschnięciu glina zaskorupi się na korzeniu, zatrzymując w nim wilgoć.