Kalarepa nasiona
Kalarepa – jak uprawiać ją we własnym ogrodzie?
Chrupiące bulwy kalarepy chronią serce i układ pokarmowy, działają przeciwnowotworowo i obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Żeby zdrowo rosnąć, potrzebują tylko słońca i regularnego podlewania.
Co wyróżnia kalarepę?
Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) to roślina dwuletnia z rodziny kapustowatych o silnie skróconej i zgrubiałej łodydze, czyli bulwie pędowej. Rozwija liście na długich ogonkach.
Kalarepa pochodzi prawdopodobnie z północnych Niemiec. Do Azji dotarła wraz z kupcami Jedwabnego Szlaku i dziś stanowi przysmak w Chinach. W Polsce do powszechnego menu weszła w XIX w.
Siew nasion kalarepy
Początek uprawy kalarepy z nasion zależy od odmiany. Terminy wysiewów na rozsady przypadają na:
- marzec – odmiany wczesne, do gruntu w kwietniu,
- przełom marca i kwietnia – odmiany średniowczesne, do gruntu w maju,
- okres od połowy maja do połowy czerwca – odmiany późne, do gruntu na przełomie czerwca i lipca.
Nasiona kalarepy na grządkach w ogrodzie umieszczaj od połowy kwietnia do czerwca, po kilka sztuk w zagłębieniach wykonanych co 30-40 cm.
Kalarepa wymaga zacisznego i słonecznego stanowiska o stale wilgotnej ziemi (bez zastojów wody), obojętnej lub lekko zasadowej (6,5-7,2 pH). Jesienią przed wysiewem nasion lub sadzeniem kalarepy przekop glebę z kompostem i obornikiem.
Odmiany kalarepy, które warto rozważyć
- Gigant – późna bardzo duża odmiana (do 5 kg), dobrze się przechowuje.
- Wiedeńska – bardzo wczesna, niewielka.
- Wener Blauwe – ciemnofioletowa odmiana, o dużej bulwie; uprawia się ją tylko z rozsady.
- Delikates Blauer – niebieskofioletowe bulwy o białokremowym miąższu; dobrze się przechowuje.
- Wener Witte – odmiana wczesna, dobra do dłuższego przechowywania.
FAQ: Co warto wiedzieć o kalarepie?
- Czy kalarepę można jeść na surowo?
Surowa kalarepa przekazuje najwięcej wartości. Zawiera witaminy C, A i E, potas, wapń i żelazo oraz przeciwnowotworowe glukozynolany. W liściach kryje się szczególnie dużo witaminy C i żelaza. - Co zrobić z liśćmi kalarepy?
Posiekaj i dodaj do zupy jarzynowej. Zblanszuj i wrzuć do sałatki. Pokrój na małe kawałki i zajadaj na surowo z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zrób z nich pesto z czosnkiem i słonecznikiem, dodaj do zielonego koktajlu lub zakonserwuj. - Czy kalarepa to roślina jednoroczna?
To roślina dwuletnia, ale najczęściej uprawia się ją jako jednoroczną. Plonuje w pierwszym roku, a w drugim tylko zawiązuje kwiaty i tworzy nasiona. - Kiedy i jak zbierać kalarepę?
Wczesne odmiany zbiera się w czerwcu, a średnie i późne od lipca do października (przed przymrozkami). Dojrzała kalarepa jest zwarta, jędrna i pozbawiona oznak drewnienia. Bulwę odetnij czystym ostrym nożem tuż nad ziemią. Zostaw na niej kilka liści.