Nasiona kalafiora
Kalafior – kapustowata roślina o dorodnej róży
Wyhoduj własne kalafiory o smaku godnym królewskiego podniebienia. Tak, tak, nie bez powodu tymi warzywami zachwycał się sam Ludwik XIV! Rozpływające się w ustach kalafiory z własnego ogrodu to rarytasy, który nie mają konkurencji wśród swoich sklepowych odpowiedników.
Co wyróżnia kalafiory?
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych. Warzywo wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, już w starożytności uprawiali go Grecy i Rzymianie. Do Polski kalafiory sprowadziła królowa Bona Sforza.
Kalafior zielony, biały, kremowy i fioletowy
Kalafior zielony ma intensywny odcień i wyrazisty, lekko słodki smak.
Kalafior biały ma gładką białą różę otoczoną dużymi zielonymi liśćmi. Delikatny w smaku, stanowi najczęściej spotykaną odmianę tego warzywa.
Róża kalafiora kremowego przybiera żółtawy odcień, jest delikatna w smaku, słodsza niż u kalafiora białego.
Kalafior fioletowy zawiera duże ilości antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które stanowią o jego barwie. Smakuje podobnie jak kalafior biały. Po ugotowaniu może stać się zielony.
Uprawa kalafiora z nasion
Nasiona umieść w doniczkach na głębokości 1-2 cm. Termin wysiewu nasion kalafiora na rozsady zależy od odmiany:
- bardzo wczesne – od stycznia do marca, do gruntu w kwietniu i maju,
- na zbiór letni – w marcu i kwietniu, do gruntu w maju,
- na zbiór jesienny – od końca maja do połowy czerwca, do gruntu w lipcu.
Zahartuj sadzonki przed przesadzeniem na grządkę. Podczas sadzenia kalafiora i siewu bezpośrednio do ziemi (w drugiej połowie maja) zachowaj odstęp między roślinami ok. 40-50 cm.
Kalafior wymaga gleby żyznej, próchniczej o odczynie obojętnym, a najlepiej zasadowym – 6,-5-8,0 pH. Potrzebuje zacisznego słonecznego stanowiska, jednak w przypadku kalafiorów białych wybierz rozproszone światło, żeby nie żółkły.
Podlewaj kalafiory regularnie, zwłaszcza jeśli panuje susza. Jesienią w roku poprzedzającym siew dodaj do gleby obornik lub kompost i przekop, żeby nasycić ją składnikami pokarmowymi. W sezonie wegetacyjnym stosuj biohumus i nawozy azotowe. Kalafiory zbierz, kiedy wykształcą duże i zwarte róże – najpóźniej do pierwszych przymrozków.
Polecane odmiany kalafiora
Kalafiory spożywa się na surowo, blanszowane, gotowane (również na parze), pieczone i smażone. Posadź różne odmiany i odkryj różnice smaków:
- Beta – kalafior biały, odmiana bardzo wczesna, nie żółknie.
- Snowball X – kalafior biały, odmiana wczesna, odporny na różowienie, żółknięcie i omszenie.
- Natalion – kalafior romanesco o stożkowatych różyczkach, przypominających wieżyczki. Odmiana średniowczesna na zbiór letni i jesienny.
- Verde di Macerata – odmiana do uprawy jesiennej, tworzy zbite róże w kolorze jasnozielonym.
- di Sicilla Violetto – kalafior fioletowy o zbitych różach, zbiór późnym latem i jesienią.
FAQ: Co warto wiedzieć o kalafiorach?
- Czy kalafior jest zdrowy?
Kalafior zawiera duże ilości witamin C, K i z grupy B, potas, sód, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, kod, karoteny magnez, wapń i błonnik. Jest niskokaloryczny. Działa antynowotworowo i wspiera zdrowie serca. - Z czym sadzić kalafiory?
Cebula, koper, rumianek i bazylia odstraszają potencjalne szkodniki. Marchew nie podbiera kalafiorom składników odżywczych. Fasola wiąże azot z powietrza, a ten w glebie zostawia dla kalafiorów. - Czy kalafior jest wieloletni?
Kalafior to roślina jednoroczna. - Kiedy i jak ścinać kalafior?
Kalafiory zbiera się, kiedy różyczki są duże, zwarte i wybarwione. Zetnij je najpóźniej przed pierwszymi przymrozkami. Miejsce cięcia wybierz tuż pod różyczkami, zostawiając kilka liści wokół główki.