Jarmuż nasiona
Jarmuż – prozdrowotna roślina kapustowata
Długo można by wymieniać dobroczynne działanie jarmużu, uznanego za jeden z superfoods. Chcesz na własnej skórze przekonać się o jego mocy? Uprawiaj jarmuż z nasion we własnym ogrodzie, bez chemicznych oprysków i sztucznych nawozów.
Co wyróżnia jarmuż?
Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica), to roślina dwuletnia z rodziny kapustowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego (uprawiali go już starożytni Grecy i Rzymianie). W średniowieczu zyskał dużą popularność, bo świetnie sobie radzi podczas mrozów.
Dziś ceni się go za wysoką zawartość witamin (m.in. K i C), minerałów (wapń i potas) i potężne właściwości prozdrowotne.
Jarmuż nabiera delikatnego, słodkiego smaku pod wpływem niskich temperatur, dlatego zostaw go na zimę w ogrodzie i zrywaj tylko tyle liści, ile potrzebujesz. Jeśli zbierzesz go wcześniej, włóż do zamrażarki, a osiągniesz ten sam efekt.
Jak, kiedy i gdzie sadzić jarmuż?
Nasiona jarmużu wysiewaj od marca do maja do rozsadników. Kiedy siewki rozwiną 1-2 liście, rozdziel je do osobnych doniczek.
Sadzenie jarmużu z rozsad na docelowe miejsce wykonaj, kiedy młode rośliny osiągną 10-12 cm wysokości. Rozmieść je w rozstawie 50 × 50 cm.
Jarmuż wysiejesz również w czerwcu lub lipcu bezpośrednio do gleby. Preferuje ziemię żyzną i próchniczą, piaszczysto-gliniastą o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (6,0-7,2 pH), ale poradzi sobie też na przeciętnej. Lubi stanowiska zaciszne, słoneczne i półcieniste.
Jarmuż zielony, fioletowy i toskański
Odmiany jarmużu różnią się kształtem i kolorem liści:
- Kapral – jarmuż kędzierzawy o szerokich zielonych liściach, średniowczesny; zbiór od września do marca.
- Nero di Toscana – jarmuż toskański o długich wąskich niebieskawozielonych liściach; zbiór od września do marca.
- Scarlet – jarmuż fioletowy średnio późny o rozłożystych fioletowopurpurowych liściach; zbiór od września do kwietnia.
- Dwarf Green Curled – jarmuż kędzierzawy, o gęsto ułożonych zielonych liściach; zbiór od lipca do grudnia.
FAQ: Co warto wiedzieć o jarmużu?
- Na co dobry jest jarmuż?
Wzmacnia układ odpornościowy, układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, kości i wzrok. Obniża ryzyko wystąpienia nowotworów i miażdżycy. Neutralizuje Helicobacter pylori. - Z czym sadzić jarmuż?
Rośliny strączkowe wzbogacają glebę w azot potrzebny do wzrostu jarmużu. Nie konkuruje o wodę i składniki pokarmowe z burakami, cebulą, marchwią i pietruszką. - Jak przyrządzić jarmuż?
W piekarniku w formie chipsów. Uduszony na patelni z czosnkiem, oliwą i jogurtem naturalnym. Poszarpany w sałatce z jabłkiem Jako sok: w roli pełnego zdrowia shotu z jabłkiem i cytryną lub w zielonym smoothie z sokiem ananasowym, imbirem i bananem. - Czy jarmuż odrasta po zbiorze?
Tak. Zbiór zaczyna się od dolnych liści. Roślina kontynuuje wzrost i rozwija młode pędy z nowymi liśćmi w górnej części.