Nasiona fasoli
Fasola ogrodowa – to warto wiedzieć o jej uprawie
Uniwersalna roślina, z której przyrządzisz pyszności na śniadanie, obiad, kolację, a nawet… coś słodkiego! Do tego ma minimalne wymagania uprawowe. Posadzisz ją w niewielkim ogrodzie – odmiany karłowe i tyczne oszczędzają miejsce!
Fasola szparagowa, zwykła, adzuki, tyczna oraz karłowa
Fasola zwykła (Phaseouls vulgaris) osiąga od 25 do 60 cm wysokości. Ziarna zbierają się w wydłużonych strąkach, których długość i kolor zależą od odmiany.
Fasolka szparagowa – odmiana fasoli zwykłej o długich wąskich strąkach: zielonych, żółtych i fioletowych.
Fasola tyczna – odmiana fasoli zwykłej o łodygach do 3 m wysokości; wspina się po podporach.
Fasola karłowa (Phaseolus vulgaris var. nanus) – niska odmiana (do 60 cm), nie potrzebuje podpór.
Fasola adzuki (Vigna angularis) – odmiana azjatycka o czerwonobrązowych ziarnach. Na Dalekim Wschodzie przyrządza się z niej desery (np. pastę anko).
Fasola na suche ziarno oraz strączkowa
Fasola na suche ziarno ma niejadalne strąki. Ziarna lądują w potrawach jednogarnkowych, sałatkach i pastach.
Fasolkę strączkową (szparagową) gotuje się na parze lub dusi i zjada w całości (bez końcówek). Najczęściej stanowi dodatek do dań głównych, ale swoje miejsce znajduje także w sałatkach i zupie jarzynowej.
Nasiona fasoli do siewu
Pod uprawę fasoli wybierz nagrzane, zaciszne i słoneczne miejsce o glebie przepuszczalnej, żyznej i wilgotnej, lekko kwaśnej lub obojętnej (6,0-7,0). Przedtem zasil podłoże kompostem lub obornikiem.
Nasiona fasoli wysiewaj od końca marca (jeśli jest słonecznie i nie ma przymrozków) do początku czerwca. Zrób w ziemi zagłębienia na 2-3 cm i siej po 2 sztuki razem. Rozstawa dla fasoli karłowej to 30 × 40 cm, a tycznej 45 × 60 cm.
Fasola wymaga regularnego obfitego podlewania, ale nie lubi zastojów wody. Radzi sobie bez nawozów. Ważne jednak, żeby usuwać chwasty wokół niej, bo ją zagłuszają i podbierają jej wodę.
Fasola z własnej uprawy – dlaczego warto?
Fasola zawiera dużą ilość białka, błonnik, witaminy A, C i z grupy B, potas, żelazo, magnez i fosfor. Jest sycąca i ceni się ją zwłaszcza w kuchni wegańskiej. Stanowi częsty składnik potraw meksykańskich (np. chilli con carne).
Polecane odmiany fasoli
Jeśli do tej pory fasola kojarzyła Ci się tylko z białym jasiem, spójrz na te odmiany i wypróbuj je w swojej kuchni:
- Cropper Teepee – średniowczesna karłowa zielona fasolka szparagowa na przetwory.
- Polka – wczesna żółta fasolka szparagowa karłowa, soczysta, bez włókien, świetna do mrożenia.
- Syrenka – średniopóźna fasolka szparagowa o ciemnozielonych strąkach.
- Coco Nain Blanc Precoce – odmiana wczesna fasoli na suche ziarno.
- Kreacja – odmiana późna bordowa na suche nasiona.