Nasiona dyni
Dynia jadalna – nasiona dyni do siewu
Ogrodowe dynie jadalne to baza dla wielu potraw. Od zup, przez ciasta, po napoje. Świetnie łączą się z pikantnym i korzennymi przyprawami. Przygotuj miejsce w spiżarni na przetwory z dyni i zacznij uprawę!
Dynia olbrzymia, zwyczajna, hokkaido oraz dynia piżmowa
Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) waży nawet do 50 kg. Owoce są kuliste lub wydłużone i mają twardą skórę: żółtą, pomarańczową lub zieloną. Najczęściej zużywa się ją na przetwory, stanowi też pożywienie dla zwierząt.
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) ma owoce kuliste, gruszkowate lub dyskowate o wadze 10-15 kg. Skórka jest zielona, żółta lub pomarańczowa. Dynia hokkaido (Uchiki kuri) ma formę pomarańczowej lub czerwonej spłaszczonej kuli o jadalnej skórce i waży od 1 do 2 kg. Wyróżnia się lekko orzechowym lub kasztanowym smakiem.
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata) ma gruszkowaty kształt i waży ok. 1-1,3 kg. Jadalna skórka jest żółta lub jasnopomarańczowa. Intensywnie żółty miąższ ma kremową konsystencję.
Nasiona dyni do siewu – jak uprawiać dynie?
Uprawa dyni udaje się na słonecznych i przewiewnych stanowiskach o żyznej glebie i przy stałej, ale umiarkowanej wilgotności. Latem podlewaj je nawet codziennie, uważając, żeby nie moczyć liści.
W kwietniu wysiej dynie do doniczek i postawi w ciepłym (20-24°C) i jasnym miejscu. Utrzymuj lekko wilgotne podłoże. Kiedy wykiełkują, w drugiej połowie maja przesadź je na grządki w ogrodzie.
Planujesz wysiew nasion dyni prosto do gruntu? Zrób to w drugiej połowie maja. Umieść je po 1-2 w dołkach na głębokości 2-3 cm i podlewaj.
Dynia w ogrodzie – ozdoba i przysmak
Kolorowe dynie stanowią bazę zup i placków. Dodaje się je do smoothie, miksuje ma mus i purée. Zawierają karotenoidy, witaminy A i C, potas, żelazo, magnez, wapń i błonnik. Pestki działają przeciwpasożytniczo, antyoksydacyjnie, wspierają układ nerwowy i łagodzą objawy przerostu prostaty. Kryją się w nich witaminy: E, C, B1, B2, B3, A i K, magnez, cynk, żelazo, wapń, fosfor, kwasy tłuszczowe i białko.
Z dyń stworzysz jesienne kompozycje w mieszkaniu i zrobisz dekoracje na Halloween.
Jakie odmiany dyni do ogrodu wybrać?
Dynie jadalne w Polsce występują w różnych kolorach, wielkościach i smakach. Wypróbuj np. takie:
- Bambino – dynia olbrzymia o wysokiej zawartości witaminy A i zwartym miąższu.
- Warszawska – dynia zwyczajna makaronowa o delikatnym miąższu, który rozpada się w czasie gotowania i wygląda jak makaron.
- Muscade de Provence – odmiana o żebrowanych owocach (do 15 kg) i słodkim, mięsistym miąższu.
- Junona – dynia zwyczajna z bezłupinowymi pestkami; owoce ważą do 4 kg.