Nasiona brukwi
Brukiew karpiel - łatwe w uprawie dietetyczne warzywo
Dawniej uprawa brukwi była rozpowszechniona na terenie całego kraju. To podstawowe warzywo wykorzystywane m.in. jako alternatywa dla ziemniaków ratowało ludzi w okresach głodu. Współcześnie jest nieco zapomniane, a zasługuje na szersze rozpropagowanie. Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca. Poleca się ją m.in. osobom przebywających na diecie.
Brukiew pastewna i jadalna - czym się różnią?
Brukiew jadalna jest uprawiana jako warzywo, brukiew pastewna to cenna roślina paszowa dla zwierząt gospodarskich. W pierwszym przypadku poszczególne odmiany mają podwyższone walory smakowe, w drugim zaś główną zaletą odmian jest wysoka plenność. Brukiew do siewu jest łatwa w uprawie.
Jak smakuje brukiew i jakie ma zalety?
Brukiew ma charakterystyczny smak kojarzący się z kapustą, lecz bardziej ostry. Czasem opisuje się go jako połączenie kalarepy i rzodkiewki. To cenne źródło witamin i soli mineralnych. Ze względu na niską kaloryczność sprawdza się w diecie odchudzającej. Wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Ma właściwości antyoksydacyjne.
Nasiona brukwi - sadzenie i uprawa brukwi z nasion?
Brukiew to roślina klimatu umiarkowanego, nasiona wysiewa się w kwietniu lub na początku maja wprost do gruntu. Kiełkują już przy 2-3°C. Nasiona brukwi sieje się w rzędach oddalonych o 50 cm. Prawidłowa odległość pomiędzy roślinami w rzędzie wynosi 15-20 cm (zbyt gęste siewki zaleca się pikować).
Pielęgnacja i zbiór brukwi
Głównym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. Brukiew nie lubi przesuszenia. Odkryte korzenie warto przysypywać ziemią. Trzeba pamiętać, że uprawa brukwi z nasion nie może być zakładana po innych warzywach bądź roślinach fitosanitarnych z rodziny kapustowatych. Należy przestrzegać zasad zmianowania. Zbiór brukwi wykonuje się na przełomie października i listopada. Można je przechowywać w piwnicy przez kilka miesięcy.