Nasiona bobu
Nasiona bobu to jedno z najsmaczniejszych warzyw spożywane na ciepło po ugotowaniu, dodawane do sałatek i wykorzystywane do przyrządzania zupy. Zawiera dużo błonnika, a ponadto jest nieocenionym źródłem żelaza. Dlatego uprawa bobu cieszy się dużą popularnością, dotyczy to zarówno produkcji komercyjnej jak i amatorskiej – na własne potrzeby.
Nasiona bobu - jakie wybrać?
Odmiany bobu różnią się m.in. wysokością plonu, a ponadto wielkością, kształtem, kolorem i w pewnym stopniu smakiem nasion. Istotną cechą uprawową jest także wczesność odmiany. Warto eksperymentować i próbować nowych odmian. Dzięki uprawie bobu o różnej wczesności można dłużej cieszyć się plonami.
Uprawa bobu z nasion - to warto wiedzieć
Najczęściej praktykowana jest uprawa bobu z siewu bezpośredniego do gruntu lub pod osłonami, rzadziej produkuje się rozsadę. Nasiona wysiewa się od połowy marca do połowy kwietnia. Głębokość siewu wynosi 5-6 cm. Bób sieje się co 10 cm w rzędach oddalonych o 40 cm. Bób do sadzenia wysiewa się pod koniec stycznia i w lutym w pojemnikach znajdujących się w pomieszczeniu.
Pielęgnacja posianego bobu
Bób jest mało wymagającym warzywem. Najczęściej wykonywany zabieg to odchwaszczanie. W czasie susz zaleca się go podlewać. Systematycznie należy sprawdzać rośliny w poszukiwaniu symptomów chorób oraz szkodników.
Odmiany bobu z naszej oferty
Warto uprawiać przynajmniej 2-3 odmiany warzywa, zarówno na potrzeby własne jak i cele komercyjne. Bób – nasiona popularnych odmian:
- Bób ‘Dragon’ – odmiana bardzo wczesna o okresie wegetacji wynoszącym 75-80 dni. Wykształca duże nasiona.
- Bób ‘Bartom’ – to polska, średniowczesna odmiana. Nasiona są biało-zielone.
- Bób ‘Windsor biały’ – odmiana jest średniowczesna, o bardzo dużej plenności.
- Bób ‘Bizon’ – odmiana wczesna dająca plon po 70-75 dniach. Nasiona są kremowo-beżowe.