Nasiona warzyw bio eko
Nasiona bio - ekologiczne nasiona warzyw
Bio nasiona warzyw to pozytywny ogrodniczy trend, który zdobył popularność nie tylko w ogrodach przydomowych, lecz także w profesjonalnej produkcji. Warto z nich korzystać, gdyż są pozyskiwane w sposób ekologiczny, bez szkody dla środowiska. W dodatku można być pewnym, że są zdrowe.
Co wyróżnia nasiona bio?
Nasiona warzyw bio w odróżnieniu od nasion standardowych są pozyskiwane z upraw, w których nie korzysta się chemicznych pestycydów, a także z nawozów mineralnych. Pochodzą więc z roślin, które były chronione w sposób naturalny (np. korzystając z preparatów ekologicznych bądź mikrobiologicznych), a dokarmiane nawozami organicznymi. Metodę warto kontynuować już po siewie prowadząc ekologiczne uprawy. Nasiona bio są wyselekcjonowane, tj. wybiera się odmiany o dużej odporności na choroby i szkodniki typowe dla poszczególnych gatunków.
Ekologiczne warzywa z nasion
W kategorii nasiona bio znajdują się rośliny jadalne, np. warzywa. Dotyczy to popularnych gatunków powszechnie uprawianych w ogrodach, takich jak ogórek, cukinia, sałata, marchew, rzodkiewka i kapusta pekińska. Zdrowe nasiona to zdrowy plon!