Warzywa wysiewane późnym latem
Wielu właścicieli ogrodów uważa, że warzywa sieje się i sadzi wiosną bądź wczesnym latem, a później co najwyżej zbiera plony. Tymczasem istnieje grupa warzyw poplonowych, którą można uprawiać od późnego lata, a dają plon jesienią lub nawet zimą! Pozwalają efektywniej wykorzystać powierzchnię warzywniaka. Które gatunki warzyw spełniają takie kryteria?
Sierpień aktywnym miesiącem w warzywniaku. Jakie warzywa posiać?
Sierpień jest wciąż dobrym miesiącem do wysiewu i sadzenia wielu gatunków warzyw. W pierwszych dniach wysiewa się jarmuż na zbiór jesienno-zimowy, a także rzepę. To dla nich ostatni dzwonek! Do 10 sierpnia należy wysiać koper ogrodowy i szczaw (który da plon dopiero w przyszłym roku), a w pierwszej połowie miesiąca kapustę pekińską.
Przez cały sierpień można siać komatsunę, roszponkę, rukolę (rokiettę), mizunę oraz rzodkiewkę. Dni są coraz krótsze, zatem zagrożenie, że rzodkiewka wybije w pędy kwiatostanowe jest już marginalne. W praktyce warzywo sieje się prawie do początku jesieni.
Wszystkie wymienione warzywa można posiać na dwie lub trzy „raty”, tj. w odstępach tygodniowych. Wtedy „wydłuża” się plonowanie, tym samym można dłużej korzystać z ich dobrodziejstwa w kuchni.
Wrzesień – wciąż nie jest za późno na siew warzyw o krótkim okresie wegetacji (i nie tylko)
W pierwszej połowie miesiąca sieje się w warzywniaku kilka gatunków, które mają bardzo krótki okres wegetacyjny, a dają plon jeszcze wczesną jesienią. Do tej grupy zaliczają się warzywa liściowe, tj. rukola, rzodkiewka i ozime odmiany sałaty. Z pierwszego wymienionego gatunku często zbiera się liście już po trzech tygodniach od siewu. Do 15 września należy wysiać nasiona komatsuny, mizuny i trybuli. Ponadto warto siać roszponkę na zbiór zimowy, a także szpinak na zbiór wiosenny. W drugiej połowie września należy posadzić czosnek ozimy. Przez cały miesiąc sieje się pietruszkę naciową.
Przykłady wartościowych gatunków i odmian, które warto wprowadzić do ogrodu:
- Trybuła – gatunek jest niedoceniany: ma niskie wymagania, sprawdza się nawet u osób początkujących, a jest wartościowym warzywem liściowym. Ma delikatny, lekko słodkawy smak z anyżowym posmakiem.
- Mizuna – to egzotyczne warzywo, które dopiero zdobywa popularność w Polsce. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek i kanapek.
- Pietruszka Naciowa Gigante D'Italia BIO – tworzy duże, gładkie, bardzo aromatyczne liście. To prawdziwa bomba witamin i soli mineralnych!
Pielęgnacja warzyw późnym latem i jesienią – jak dbać o warzywa „jesienne”?
Warzywa w okresie późnoletnim zazwyczaj sieje się bezpośrednio do gruntu, bez potrzeby produkcji rozsady w pojemnikach. Należy zachować prawidłowe odległości pomiędzy rzędami, a później usunąć część siewek, aby pozostawione rośliny miały wystarczająco dużo przestrzeni do rozrastania. Dzień wcześniej należy przekopać i wyrównać cały, niezagospodarowany obszar warzywniaka. Poza poprawą warunków glebowych w ten sposób zwalcza się szkodniki glebowe, np. pędraki i drutowce. Giną z wysuszenia, zimna lub są zjadane przez wrogów naturalnych. Nasiona wysiewa się zazwyczaj po głównym plonie.
Warto pamiętać, aby nie uprawiać w następstwie roślin należących do tej samej rodziny, np. sałaty po cykorii i endywii czy rukoli po kapuście, kalafiorze lub brokule. W przeciwnym wypadku zwiększa się ryzyko występowania chorób i rozprzestrzeniania szkodników. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie. W sierpniu, a czasem i wrześniu wciąż jest na tyle ciepło (a mało deszczowo), że rośliny są narażone na wysychanie.
Pielęgnacja warzywniaka a warzywa siane późnym latem - podsumowanie
Uprawa warzyw jest intensywniejsza i bardziej pracochłonna w porównaniu z innymi roślinnymi nasadzeniami w ogrodzie. Aby maksymalnie wykorzystać dany obszar przeznaczony na warzywniak należy nie tylko siać plon główny, lecz także warzywa przeplonowe oraz warzywa poplonowe. W rezultacie można niemal przez cały rok cieszyć się smaczną zieleniną z własnej działki.



