Nasiona warzyw - plan na wiosenny wysiew
Aby od wczesnego lata cieszyć się świeżymi jarzynami z własnego ogródka, warto jak najwcześniej zaplanować ich wysiew. Podpowiadamy, jak to zrobić, by wyrosły zdrowo i dały obfity plon. Polecamy też najlepsze gatunki popularnych warzyw, które świetnie smakują i rzadko zawodzą w uprawie.
Dlaczego warto uprawiać warzywa z nasion?
Wysiew wprost do gruntu to najłatwiejsza forma uprawy warzyw. Na szczęście większość z nich możemy w ten sposób hodować, jeśli tylko zadbamy o właściwy termin wysiewu i zapewnimy roślinom optymalne warunki wzrostu. Najlepiej wybrać na warzywnik słoneczne miejsce ogrodu i przygotować je jeszcze jesienią, przekopując ziemię i nawożąc kompostem czy obornikiem. Wiosną, już w pierwszych ciepłych dniach marca, wyrównujemy ziemię, rozdrabniamy większe grudki i wyznaczamy grządki. Zadbajmy, by nie były one zbyt szerokie, oszczędzimy sobie wtedy kłopotów przy pielęgnacji.
Kiedy wysiewać nasiona do gruntu?
Terminy wysiewu poszczególnych warzyw nieco się o siebie różnią. Warto sprawdzać informacje podane na opakowaniach nasion i stosować się do zaleceń. Niektóre gatunki świetnie znoszą przymrozki wczesnej wiosny i zimną glebę, z siewem innych należy poczekać dłużej. Już w marcu możemy posiać m.in. rzodkiewkę, sałatę, szpinak, a pod koniec miesiąca niektóre odmiany cebuli czy pietruszki. Kwiecień to najlepszy termin wysiewu nasion buraków, a maj, gdy ziemia jest już dostatecznie nagrzana - ogórków, fasoli i roślin dyniowatych.
Jak rozplanować wiosenny wysiew nasion?
Aby rośliny wyrosły prawidłowo, nie należy ich siać zbyt gęsto, ale tak, by siewki nie wymagały przerywania. Istotne jest także zaplanowanie im odpowiedniego sąsiedztwa. Warto posiać obok siebie gatunki mające podobne potrzeby pokarmowe. I tak mało wymagający szpinak łączymy z rzodkiewką czy fasolą, natomiast potrzebującą więcej składników pokarmowych kapustę z porem, ogórkiem czy cukinią. Dobrze też siać obok siebie gatunki rozwijające się w podobnym tempie, aby te szybciej rosnące nie zagłuszyły sąsiadów. Na początek warto wybrać na grządce miejsce dla gatunków rozrastających się bujnie, takich jak rośliny dyniowate czy kapusta, a między nimi sadzić te, które znoszą cień i szybko nadają się do zbioru, jak rukola, rzodkiewka, sałata, jarmuż. Wszystkie te zabiegi pomogą nam maksymalnie zagospodarować grządkę i cieszyć się zdrowym plonem.
Warzywa, które warto posiać na grządce
Polecamy gatunki, które szczególnie dobrze sprawdzają się w uprawie z nasion:
- ogórek śremski - najpopularniejsza w Polsce wczesna odmiana, odporna na szkodniki, idealna do konserwowania i kwaszenia; siew od maja do połowy czerwca, zbiór od lipca do września;
- burak ćwikłowy opolski podłużny - wyjątkowo smaczna odmiana o wydłużonych, intensywnie wybarwionych korzeniach, znakomita na świeżo, jak i po przetworzeniu; siew od kwietnia do czerwca, zbiór od lipca do października;
- marchew pierwszy zbiór bardzo wczesna - soczysta i smaczna, z dużą zawartością karotenu i cukru, doskonała do chrupania na surowo, przygotowywania soków i sałatek; siew od marca do maja, zbiór od czerwca do sierpnia;
- koper ogrodowy Krezus - odmiana o żywozielonych, gęstych listkach, pełnych olejków eterycznych o zapachu kminku i cytrusów; siew od marca do połowy sierpnia, zbiór od maja do października;
- cebula Stuttgarter Riesen - posiada duże, lekko spłaszczone cebule o kremowym, wyrazistym w smaku miąższu; siew od połowy marca do końca kwietnia, zbiór od sierpnia do września;
- cebula dymka szalotka Ambition F1 - wysoko ceniona odmiana o smacznych, owalnych owocach z wysoką zawartością cukrów, można ją bardzo długo przechowywać; siew od połowy marca do kwietnia; zbiór od lipca do września;
- pietruszka Konika - aromatyczna odmiana, której zarówno liście, jak i korzenie nadają się do spożycia; dodatkowym atutem jest długi termin przechowywania; siew od połowy marca do połowy maja, zbiór od połowy lipca do października;
- cukinia Nefertiti - odmiana o lśniących, intensywnie zielonych owocach i jędrnym, pysznym miąższu, świetnie smakuje na świeżo, jak również duszona, grillowana czy marynowana; siew od połowy maja, zbiór w sierpniu.
I jeszcze jedno na koniec - pamiętajmy, że marchewki czy cukinie z zieleniaka nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak te z własnej grządki. Warto więc nawet na małej działce wygospodarować miejsce na warzywnik. Jego zalety z pewnością docenimy latem.