Do darmowej wysyłki brakuje: 150,00 zł
Warzywa

Mniej znane i zapomniane warzywa – czym wzbogacić kuchnię?

Mniej znane i zapomniane warzywa – czym wzbogacić kuchnię?

Poza grupą podstawowych warzyw, które goszczą faktycznie na każdym polskim stole warto uprawiać w ogrodzie także gatunki mniej znane. Część z nich na przełomie dekad straciła na popularności lub odwrotnie - moda na nie dopiero nastaje. Dzięki takim warzywom można poznać nowe smaki oraz zwiększyć kulinarne możliwości.

Portulaka warzywna – uzupełnienie dla popularnych warzyw liściowych

Portulaka warzywna, pospolita (Portulaca oleracea) bardziej kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską (zwłaszcza grecką) aniżeli polską. Jednakże przed wiekami chętnie uprawiano ją również w Polsce. To warzywo łatwe w uprawie, cenne odżywczo, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.

Jadalne są liście i łodygi portulaki warzywnej. Mają lekko orzechowy, a zarazem kwaskowaty smak. Można dodawać je do sałatek, surówek, twarogu, jak i kanapek. Nadaje się jako dodatek do past do smarowania. Jest dobrym źródłem witamin (A, C, witaminy z grupy B) i soli mineralnych (magnez, potas, wapń, żelazo). Warzywo szybko rośnie i ma krótki okres wegetacyjny (4-8 tygodni). Dobrze sprawdza się jako poplon.

Sałata łodygowa – inna niż wszystkie

O ile trudno wyobrazić sobie bez sałaty liściowej...sałatki, kanapki i wiele innych dań, o tyle sałata łodygowa (odmiana Lactuca sativa) nazywana "głąbikiem krakowskim" w wielu regionach kraju jest faktycznie nieznana. Traktuje się ją jako kulinarną awangardę (pomimo, że jest uprawiana w Polsce od XIX wieku). Ma oryginalny wygląd: na grubych, członowanych łodygach znajdują się pióropusze liści. Łodygi są soczyste, mają delikatny, orzechowy smak. Można dodawać je do potraw, kisić lub konserwować. Liście przypominają smakiem sałatę rzymską.

Sałata łodygowa jest polecana osobom na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna. Pędy zbiera się 10-14 tygodni od siewu. Wysiewa się ją wczesną wiosną lub latem.

Mizuna – musztarda japońska

mizuna–musztarda-japonska Mizuna (Brassica rapa var. japonica) nazywana musztardowcem japońskim i musztardą japońską ma pikantny, wyrazisty, lekko musztardowy smak. Przypomina rukolę, ale zawiera mniej goryczy. Zastosowanie jest podobne. Nadaje się do sałatek, surówek, kanapek, dań z makaronu, dań z jaj, a także twarogu. Można ją przyrządzać jak szpinak. Jest źródłem witamin i soli mineralnych.

Warzywo jest odporne na przymrozki, znosi spadki temperatury do -5ºC. Ma krótki okres wegetacyjny: zbiera się ją 3-5 tygodni po wysiewie. Co ciekawe mizuna pochodzi z Chin, skąd sprowadzono ją do Japonii, gdzie bardzo szybko zyskała popularność i jest kojarzona właśnie z tym krajem.

Fasolnik chiński – warzywne spaghetti

Fasolnik chiński, wspięga (Vigna unguiculata) to gatunek, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w Polsce. To pnącze dorastające do 3 m wysokości, prowadzone na podporach. Częścią jadalną są długie strąki (30-60 cm). Przyrządza się je w całości tak jak fasolę szparagową. Strąki są bardzo elastyczne i nie trzeba ich kroić. Po prostu zwija się je, dlatego fasolnik chiński jest potocznie nazywany "warzywnym spaghetti". Są słodsze i delikatniejsze od fasoli szparagowej. Nie posiadają łyka, więc nie są włókniste. Smakiem bardziej kojarzą się z grochem cukrowym.

W składzie warzywa znajdują się niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane przez organizm ludzki. Dlatego fasolnik warto spożywać także dla jego wartości odżywczych. Zbiory najwcześniej są możliwe w lipcu. Strąki zbiera się zwykle aż do listopada.

Patisony – czy wrócą do łask?

Patisony (Cucurbita pepo var. patisoniana) są popularniejsze w uprawie od powyższych gatunków, jednak wydaje się, że w ciągu ostatnich 1-2 dekad straciły na znaczeniu. Warto je uprawiać w ogrodzie ze względu na oryginalny, delikatny smak, który niektórzy porównują jako połączenie cukinii, dyni i...jabłka. Młode owoce patisona świetnie nadają się do marynowania, np. w pikantnej zalewie. Większe dodaje się m.in. do sosów, gulaszów i leczo. Owoce zbiera się przez całe lato i początek jesieni. Kluczowe w uprawie jest odpowiednie przygotowanie stanowiska, wtedy nie sprawiają problemów uprawowych. Polecane odmiany:

  • Patison ‘Disco’ – to tradycyjna odmiana o białej skórce. Dobrze nadaje się do kiszenia i konserwowania. Owoce mają kształt dysku.
  • Patison ‘Orange’ – to odmiana średniowczesna o zwartym wzroście. Charakteryzuje się pomarańczową skórką.
  • Patison ‘Okra’ – odmiana o wysokiej plenności. Tworzy dużo małych owoców (świetne do marynowania). Skórka ma ciemnozieloną barwę.

W naszej ofercie można znaleźć znacznie więcej warzyw, które są oryginalne, traktuje się je jako nowości lub wracają do łask.

PRODUKTY WYMIENIONE W ARTYKULE
Patison Disco - Biały
Dostępny
Wysyłka 24H
3,29 zł
-30%
4,70 zł
1257 osób kupiło
Patison Okra - Zielona z jasnozielonym rozmytym marmurkiem
Dostępny
Wysyłka 24H
3,26 zł
-30%
4,66 zł
433 osoby kupiły
Mizuna / Musztardowiec - zielone liście
Niedostępny
Wysyłka 24H
3,79 zł
-41%
6,37 zł
425 osób kupiło
NAJPOPULARNIEJSZE
Tuberoza wonna - wyjątkowy kwiat o wspaniałym zapachu
Tuberoza wonna - wyjątkowy kwiat o wspaniałym zapachu
Tuberoza wonna (Polianthes Tuberosa) to kwiat o wyjątkowym zapachu i niebanalnym wyglądzie. To właśnie te cechy sprawiają, że roślina ta jest tak atrakcyjna i pożądana...
Helleborus-Ciemiernik - uprawa i pielęgnacja
Helleborus-Ciemiernik - uprawa i pielęgnacja
Ciemierniki to kwiaty należące do rodziny jaskrowatych. Gatunek ten lubuje się w niskich temperaturach i jego kwiaty możemy zobaczyć między listopadem, a kwietniem...
Ulubieńcy 2022 - 5 najchętniej kupowanych roślin z naszego sklepu
Ulubieńcy 2022 - 5 najchętniej kupowanych roślin z naszego sklepu
Rośliny podkreślają wygląd oraz określają styl ogrodu. Oferta kwitnących roślin ogrodowych jest nadzwyczaj bogata. Co sprawia, że jedne są częściej wybierane od...
Warzywne sąsiedztwo - jakie warzywa warto sadzić obok siebie?
Warzywa
Warzywne sąsiedztwo - jakie warzywa warto sadzić obok siebie?
Posiadanie swojego własnego ogrodu jest niezwykle pożyteczne. Świadomość uprawiania własnego jedzenia jest bardzo satysfakcjonująca. Jednak w celu uzyskania możliwie...
Do góry
Zarządzaj plikami cookie

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Ustawienia regionalne
Lokalizacja
Język
Waluta
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.