Mniej znane i zapomniane warzywa – czym wzbogacić kuchnię?

Poza grupą podstawowych warzyw, które goszczą faktycznie na każdym polskim stole warto uprawiać w ogrodzie także gatunki mniej znane. Część z nich na przełomie dekad straciła na popularności lub odwrotnie - moda na nie dopiero nastaje. Dzięki takim warzywom można poznać nowe smaki oraz zwiększyć kulinarne możliwości.
Portulaka warzywna – uzupełnienie dla popularnych warzyw liściowych
Portulaka warzywna, pospolita (Portulaca oleracea) bardziej kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską (zwłaszcza grecką) aniżeli polską. Jednakże przed wiekami chętnie uprawiano ją również w Polsce. To warzywo łatwe w uprawie, cenne odżywczo, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.
Jadalne są liście i łodygi portulaki warzywnej. Mają lekko orzechowy, a zarazem kwaskowaty smak. Można dodawać je do sałatek, surówek, twarogu, jak i kanapek. Nadaje się jako dodatek do past do smarowania. Jest dobrym źródłem witamin (A, C, witaminy z grupy B) i soli mineralnych (magnez, potas, wapń, żelazo). Warzywo szybko rośnie i ma krótki okres wegetacyjny (4-8 tygodni). Dobrze sprawdza się jako poplon.
Sałata łodygowa – inna niż wszystkie
O ile trudno wyobrazić sobie bez sałaty liściowej...sałatki, kanapki i wiele innych dań, o tyle sałata łodygowa (odmiana Lactuca sativa) nazywana "głąbikiem krakowskim" w wielu regionach kraju jest faktycznie nieznana. Traktuje się ją jako kulinarną awangardę (pomimo, że jest uprawiana w Polsce od XIX wieku). Ma oryginalny wygląd: na grubych, członowanych łodygach znajdują się pióropusze liści. Łodygi są soczyste, mają delikatny, orzechowy smak. Można dodawać je do potraw, kisić lub konserwować. Liście przypominają smakiem sałatę rzymską.
Sałata łodygowa jest polecana osobom na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna. Pędy zbiera się 10-14 tygodni od siewu. Wysiewa się ją wczesną wiosną lub latem.
Mizuna – musztarda japońska
Mizuna (Brassica rapa var. japonica) nazywana musztardowcem japońskim i musztardą japońską ma pikantny, wyrazisty, lekko musztardowy smak. Przypomina rukolę, ale zawiera mniej goryczy. Zastosowanie jest podobne. Nadaje się do sałatek, surówek, kanapek, dań z makaronu, dań z jaj, a także twarogu. Można ją przyrządzać jak szpinak. Jest źródłem witamin i soli mineralnych.
Warzywo jest odporne na przymrozki, znosi spadki temperatury do -5ºC. Ma krótki okres wegetacyjny: zbiera się ją 3-5 tygodni po wysiewie. Co ciekawe mizuna pochodzi z Chin, skąd sprowadzono ją do Japonii, gdzie bardzo szybko zyskała popularność i jest kojarzona właśnie z tym krajem.
Fasolnik chiński – warzywne spaghetti
Fasolnik chiński, wspięga (Vigna unguiculata) to gatunek, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w Polsce. To pnącze dorastające do 3 m wysokości, prowadzone na podporach. Częścią jadalną są długie strąki (30-60 cm). Przyrządza się je w całości tak jak fasolę szparagową. Strąki są bardzo elastyczne i nie trzeba ich kroić. Po prostu zwija się je, dlatego fasolnik chiński jest potocznie nazywany "warzywnym spaghetti". Są słodsze i delikatniejsze od fasoli szparagowej. Nie posiadają łyka, więc nie są włókniste. Smakiem bardziej kojarzą się z grochem cukrowym.
W składzie warzywa znajdują się niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane przez organizm ludzki. Dlatego fasolnik warto spożywać także dla jego wartości odżywczych. Zbiory najwcześniej są możliwe w lipcu. Strąki zbiera się zwykle aż do listopada.
Patisony – czy wrócą do łask?
Patisony (Cucurbita pepo var. patisoniana) są popularniejsze w uprawie od powyższych gatunków, jednak wydaje się, że w ciągu ostatnich 1-2 dekad straciły na znaczeniu. Warto je uprawiać w ogrodzie ze względu na oryginalny, delikatny smak, który niektórzy porównują jako połączenie cukinii, dyni i...jabłka. Młode owoce patisona świetnie nadają się do marynowania, np. w pikantnej zalewie. Większe dodaje się m.in. do sosów, gulaszów i leczo. Owoce zbiera się przez całe lato i początek jesieni. Kluczowe w uprawie jest odpowiednie przygotowanie stanowiska, wtedy nie sprawiają problemów uprawowych. Polecane odmiany:
- Patison ‘Disco’ – to tradycyjna odmiana o białej skórce. Dobrze nadaje się do kiszenia i konserwowania. Owoce mają kształt dysku.
- Patison ‘Orange’ – to odmiana średniowczesna o zwartym wzroście. Charakteryzuje się pomarańczową skórką.
- Patison ‘Okra’ – odmiana o wysokiej plenności. Tworzy dużo małych owoców (świetne do marynowania). Skórka ma ciemnozieloną barwę.
W naszej ofercie można znaleźć znacznie więcej warzyw, które są oryginalne, traktuje się je jako nowości lub wracają do łask.



