Hiacynty - wyjątkowe i efektowne kwiatostany

Jest najbardziej urzekającym posłańcem wiosny. Bo gdy tylko zima się kończy i nastają cieplejsze dni, z cebuli hiacynta wybija pęd, otoczony rozetą wąskich liści i rozwija swoje niezwykłe kwiaty. Są obłędnie kolorowe i przepięknie pachną - bardzo intensywnie, wręcz odurzająco. Właśnie dlatego lubimy sadzić hiacynty nie tylko na grządkach, lecz także w doniczkach na parapecie, bo jeszcze zimą potrafią wyczarować w mieszkaniu radosny nastrój wiosny.
Kwiat-symbol z greckich mitów
Uroda hiacynta (Hyacinthus) ma odbicie w jego nazwie. Takie imię nosił w mitologii greckiej piękny, spartański królewicz, o którego względy rywalizowali bogowie Apollo i Zefir. Ten drugi, odtrącony przez Hiacynta, okrutnie się zemścił, raniąc go śmiertelnie. Z wsiąkającej w ziemię krwi młodzieńca wyrósł kwiat, przypominający jego piękną głowę, ozdobioną bujnymi lokami. Starożytni zresztą świętowali to wydarzenie, organizując co roku uroczystości, podczas których celebrowano śmierć i odrodzenie. A hiacynt do dziś pozostał symbolem wczesnej wiosny i budzącej się do życia natury.
Kolorowy zawrót głowy
Niegdyś te atrakcyjne rośliny z rodziny szparagowatych rosły jedynie na obszarach wokół Morza Śródziemnego, ale od XVII -XVIII wieku ruszyły na podbój całej Europy. Wszyscy zapragnęli mieć w ogrodach te urocze roślinki, zdobiące rabaty od kwietnia do maja. Przesądzała o tym uroda ich niezwykłych kwiatostanów - ogromnych, sięgających nawet 30 cm i złożonych z dziesiątek odurzająco pachnących dzwoneczków.
Największe zasługi w uprawie hiacyntów mają Holendrzy. To głównie im zawdzięczamy ogromną liczbę odmian i nowe kolory. Dzikie hiacynty kwitną tylko na niebiesko, natomiast wśród ogrodowych mamy niemal wszystkie barwy i to w najróżniejszych odcieniach, w dodatku każda odmiana pachnie nieco inaczej. Kolorami tego kwiatu zachwycał się Karol Darwin, sławny dziewiętnastowieczny przyrodnik, pisząc: „Hiacynt jest wspaniały! Zakwita na niebiesko, różowo i żółto! Trudno znaleźć inny gatunek kwiatów, który łączyłby te trzy kolory”. Ogrodnicy pracowali także nad pokrojem kwiatostanów i dziś możemy cieszyć się również odmianami o wyjątkowo efektownych, gęstych, pełnych kwiatach.
Błękitna porcelana, głęboki karmin czy morelowy róż?
Z około stu odmian ogrodowych hiacyntów wybraliśmy kilka naszym zdaniem najatrakcyjniejszych:
- Jan Bos - sławna odmiana z początku XX wieku w rzadkim kolorze wśród hiacyntów; ma kwiaty w intensywnym odcieniu purpurowego różu, które wydają się niemal karminowe, gdy dzień jest pochmurny;
- City Of Haarlem - uznawany za najpiękniejszego hiacynta o słonecznej, żółtej barwie; na rabatach świetnie komponuje się z odmianą Woodstock w kolorze ciemnej śliwki;
- Delft Blue - jeden z najsławniejszych hiacyntów wszech czasów, wielokrotnie nagradzany; odmiana powstała w Holandii w 1944 r.; ma pojedyncze, porcelanowoniebieskie kwiaty w przenikających się odcieniach chłodnego, jasnego błękitu; nazwa nawiązuje do holenderskiego miasta Delft, słynnego przed wiekami z wyrobu niebieskich fajansów;
- Carnegie - delikatny, z gronem nieskazitelnie białych, pojedynczych kwiatów o korzennym aromacie; jeden z najintensywniej pachnących hiacyntów;
- Madame Sophie - również biała odmiana, ale o pełnych kwiatach; gęste, śnieżne kwiatostany wyglądają jak puszyste obłoki, są wyjątkowo efektowne;
- Crystal Palace - uwodzi pełnymi kwiatami w kolorze głębokiego królewskiego błękitu; jeden z najładniejszych ciemnoniebieskich hiacyntów;
- Apricot Passion - przepiękny hiacynt z subtelnymi kwiatami, których kolor trudno określić - to mieszanka koralowego różu, moreli i jasnego pomarańczu; idealnie będzie wyglądał na pastelowych rabatach i w białych wnętrzach;
- Purple Star - ozdobiony masą intensywnie wybarwionych kwiatów - fioletowych z niebieskim odcieniem; świetnie zaprezentuje się na tle pastelowego różu, błękitu i roślin o srebrzystych liściach.
Kiedy sadzić i jak dbać o hiacynty
W ogrodzie hiacynty najlepiej zasadzić we wrześniu. Wybieramy im zaciszne, osłonięte stanowisko na słonecznej lub lekko ocienionej rabacie. Ziemia powinna być żyzna i lekka o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym. Można dodatkowo zaprawić ją kompostem czy próchnicą. Cebule wtykamy w ziemię na głębokość ich trzykrotnej wysokości, tak jak w przypadku wszystkich roślin cebulowych. Hiacynty są odporne na mrozy, ale gdy spodziewamy się mroźnej zimy, glebę nie zaszkodzi wyściółkować warstwą kory. Pielęgnacja hiacyntów w okresie wegetacji nie jest specjalnie kłopotliwa. Wystarczy pamiętać o trzech rzeczach: o regularnym podlewaniu (ziemia powinna być lekko wilgotna), dokarmianiu wieloskładnikowymi nawozami (w ten sposób wzmacniamy cebulę), a z czasem także o usuwaniu przekwitłych kwiatostanów. Gdy liście rośliny zżółkną, przestajemy podlewać i dokarmiać, bo to znak, że cebula wchodzi w stan spoczynku. Możemy ją wówczas wykopać i trzymać w suchej, przewiewnej piwnicy do następnej jesieni. Ale możemy także pozostawić w ziemi - rośliny te mogą na na jednym stanowisku rosnąć przez co najmniej trzy, cztery lata.
Na rabatach hiacynty najpiękniej wyglądają posadzone w większych grupach, tworzących przykuwające wzrok, barwne plamy. Dobrze będą się prezentować w towarzystwie kwitnących równolegle narcyzów czy tulipanów. Warto też ścinać hiacynty do bukietów, bo długo zachowują świeżość. Świetnie łączą się z goździkami, frezjami czy baziami, dodając kompozycjom wdzięku i przede wszystkim urzekającego zapachu.



